Στριφτή χωριάτικη τυρόπιτα τεσσάρων ελληνικών τυριών

Κάθε τόπος στη χώρα τούτη κι ένα δικό του τυρί. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στη λίστα των 10 πρώτων χωρών του κόσμου στην τυροπαραγωγή. Έχουμε έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών τυριών, καθώς η γεωγραφική διαμόρφωση της πατρίδας μας επέτρεψε τη διαμόρφωση σημαντικής ποικιλίας διαφορετικών τυριών. Τη συνταγή για τη στριφτή χωριάτικη τυρόπιτα με τέσσερα ελληνικά τυριά μάς δίνει ο πολυβραβευμένος chef, Κωνσταντίνος Μουζάκης. 

Υλικά ζύμης

  • 250 γραμμ. αλεύρι τ. 70% σκληρό
  • 250 γραμμ. αλεύρι τ. κίτρινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • Νερό -όσο χρειαστεί

Υλικά για τη γέμιση τυριών

  • 150 γραμμ. φέτα Ηπείρου
  • 150 γραμμ. ξινομυζήθρα Κρητική
  • 150 γραμμ. καλαθάκι Λήμνου
  • 150 γραμμ. ανθότυρο Αρκαδίας
  • 8 αυγά χωριάτικα
  • 200 γραμμ. ξινόγαλο Σικίνου
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο λευκό πιπέρι
  • Λίγο μπούκοβο

Εκτέλεση 

  1. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά του ζυμαριού και τα ζυμώνουμε πολύ καλά έως Στριφτή χωριάτικη τυρόπιτα τεσσάρων ελληνικών τυριώνότου γίνει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη ρίχνοντας σιγά σιγά όσο νερό χρειαστεί.
  2. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  3. Σε μια λεκάνη πολτοποιούμε όλα τα τυριά με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
  4. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε έως γίνουν ένα μείγμα στο οποίο να είναι όχι πολύ στεγνό, αλλά όχι νερουλό, ρίχνοντας αν χρειάζεται λίγο τριμμένη φρυγανιά, να ρουφήξει τα υγρά.
  5. Το ζυμάρι το χωρίζουμε σε κομμάτια αρεσκείας μας και τα ανοίγουμε σε μακρόστενο μπαστούνι με τις παλάμη μας, και ταυτόχρονα με τον πλάστη το απλώνουμε σε ομοιόμορφα και κάνουμε ένα ομοιόμορφο παραλληλόγραμμο 1 εκ. ύψος.
  6. Ρίχνουμε μια ποσότητα από τη γέμιση τυριών και την απλώνουμε πάνω στη ζύμη.
  7. Αρχίζουμε να διπλώνουμε την ζύμη και, όταν ολοκληρώσουμε, τσιμπάμε τις δυο άκρες και αρχίζουμε να κάνουμε σαλίγκαρο.
  8. Το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα της αρεσκείας μας.
  9. Με ένα πινέλο αλείφουμε με αυγό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου.
  10. Η πίτα μας είναι τώρα έτοιμη. Συνοδεύεται περίφημα με ελληνική μπύρα.

* Ο Κωνσταντίνος Μουζάκης είναι Διευθυντής Γαστρονομίας & Υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Μέλος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Μέλος της Παγκόσμιας ‘Ένωσης Αρχιμαγείρων (WACS), Μέλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας & Υπεύθυνος τμήματος της Επτανησιακής Διατροφής, «CHEF EUROPE 2015″, Πιστοποιητής στον ΕΟΤ για το σήμα της ελληνικής κουζίνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος