Preview GP Ευρώπης: Βήμα στο άγνωστο για τη F1 στο Μπακού

Ένα μικρό κεφάλαιο στην πολύχρονη ιστορία της Formula 1 θα γραφτεί την Κυριακή 19 Ιουνίου, όταν το Αζερμπαϊτζάν θα υποδεχτεί για πρώτη φορά στους δρόμους της πρωτεύουσάς του, Μπακού, αγώνα της F1, με την διοργάνωση του Grand Prix της Ευρώπης.

Μπορεί πιλότοι και ομάδες να μην έχουν πραγματικά δεδομένα από την πίστα, μέχρι τα μονοθέσια να πατήσουν για πρώτη φορά τους τροχούς στην άσφαλτο στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής, ένα πράγμα όμως είναι σχεδόν σίγουρο: ότι με βάσει τα δεδομένα από τις δοκιμές προσομοίωσης, το σιρκουί του Μπακού ενδέχεται να είναι το ταχύτερο σιρκουί δρόμου στην ιστορία της Formula 1.

«Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει στον προσομοιωτή όταν βλέπεις την χάραξη του σιρκουί του Μπακού, είναι η μεγάλη ευθεία από την στροφή 16 μέχρι την στροφή 1», δηλώνει ο Ντανιίλ Κβίατ της Toro Rosso που για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά, αναμένεται να τρέξει μπροστά σε χιλιάδες Ρώσους συμπατριώτες του. Με συνολικό μήκος -6.003 μέτρων- το δεύτερο μεγαλύτερο στο πρωτάθλημα της F1 μετά από αυτό της πίστας του Βελγίου – το Μπακού διαθέτει και την μεγαλύτερη ευθεία της σεζόν, η οποία ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα. Οι τελικές ταχύτητες αναμένεται ότι θα αγγίζουν (ή θα ξεπερνούν) τα 340 χλμ./ώρα, τιμές που είναι κατά πολύ ανώτερες αυτών που σημειώνονται στο Μονακό ή την Σιγκαπούρη και μπορούν να συγκριθούν άνετα με αυτές του «ναού της ταχύτητας» στη Μόντσα (360 χλμ./ώρα).

Δεδομένου ότι η άσφαλτος της πίστας είναι ολοκαίνουργια, αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα ολισθηρή αρχικά και ότι τα επίπεδα πρόσφυσης θα ανεβαίνουν σταδιακά με κάθε πέρασμα των μονοθεσίων, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτήν την εποχή στην περιοχή, θα παίξουν σίγουρα το ρόλο τους.

Preview GP Ευρώπης: Βήμα στο άγνωστο για τη F1 στο ΜπακούΘα ήταν παρακινδυνευμένο να μιλήσει κάποιος για φαβορί σε έναν αγώνα με τόσο πολλά άγνωστα δεδομένα και μεταβλητές. Αν λάβει κανείς υπόψη την δυναμική που έχει δημιουργηθεί στα δύο τελευταία Grand Prix, ο Λιούις Χάμιλτον έρχεται στο Μπακού με ανεβασμένη διάθεση και σε καλή φόρμα. Θα μπορούσε όμως κανείς να ξεγράψει τον τιμ μέιτ του, και πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Νίκο Ρόσμπεργκ, ο οποίος θα θέλει να γευτεί και πάλι την χαρά της νίκης μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες και κυρίως, να αυξήσει την διαφορά του στο πρωτάθλημα από τον Χάμιλτον; Ή μήπως θα μπορούσε να ξεγράψει κανείς τον τετράκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή Σεμπάστιαν Φέτελ με την εμφανώς αναβαθμισμένη Ferrari; Όσον αφορά πάντως τις πιθανότητες για νίκη της μοναδικής άλλης ομάδας πλην Mercedes, που έχει κερδίσει φέτος αγώνα, δηλαδή την Red Bull, ο σύμβουλός της Χέλμουτ Μάρκο, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, λέγοντας ότι παρά τον βελτιωμένο κινητήρα της Renault, τα μονοθέσια της αυστριακής ομάδας θα χάνουν 1,2’’ στο γύρο, μόνο στη μεγάλη ευθεία, χρόνος που είναι αδύνατον να ανακτηθεί, «όσο καλό κι αν είναι το σασί», όπως λέει και ο ίδιος.

Όσο οι ομάδες γνωρίζουν καλύτερα το σιρκουί του Μπακού, τόσο πιο εμφανείς θα γίνουν και οι στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθήσουν στον αγώνα. Δεδομένης της φύσης της πίστας, με τις πολύ υψηλές ταχύτητες, τους στενούς δρόμους και την εγγύτητα των τοίχων, οι υπεύθυνοι στρατηγικής θα πρέπει, μάλλον, να λάβουν υπόψη στους υπολογισμούς τους και τις αυξημένες πιθανότητας εμφάνισης του αυτοκινήτου ασφαλείας…
Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο τεχνικός Διευθυντής της Mercedes Πάντι Λόου: «Συνδυάστε τις υψηλές θερμοκρασίες, τις ρυθμίσεις χαμηλής αεροδυναμικής πίεσης, την φρέσκια άσφαλτο και τους άγνωστους παράγοντες ενός καινούργιου αγώνα, και έχετε την συνταγή για ένα διασκεδαστικό σαββατοκύριακο».

Η ζωντανή μετάδοση του Grand Prix της Ευρώπης ξεκινά την Κυριακή στις 16:00 στη συχνότητα της ΕΡΤ2. Μια ώρα νωρίτερα θα προηγηθεί, η μαγνητοσκοπημένη μετάδοση των κατατακτήριων δοκιμών.

Στα μικρόφωνα, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Νίκος Κορόβηλας και Ηλίας Παπαϊωάννου. Καλεσμένοι στο στούντιο, ο Γιώργος Λαζαράκος, ιδιοκτήτης της πίστας καρτ“Speedpark” και εκπαιδευτής της Ακαδημίας Καρτστον Ασπρόπυργο, και η δημοσιογράφος του Ειδικού Τύπου Πόπη Παπαμιχαήλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος