Αναβάθμιση σχέσεων ΝΑΤO-ΕΕ – Το Σάββατο Τσίπρας με Ομπάμα (video)

Την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤ0 και Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αντιμετωπίζουν “κοινές προκλήσεις με την προσφυγική κρίση  στο Αιγαίο και την παράνομη μετανάστευση στην κεντρική Μεσόγειο, την απειλή της τρομοκρατίας από το Ισλαμικό κράτος αλλά  αλλά και το Brexit”, ανακοίνωσαν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στο περιθώριο της συνόδου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί αύριο με τον Αερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Οσον αφορά τη Ρωσία, ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι και οι δύο οργανισμοί έχουν “κοινή στάση απέναντι στη Μόσχα, με τη μεν ΕΕ να έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, το δε ΝΑΤΟ να έχει επιδοθεί στην μεγαλύτερη από ιδρύσεώς του συγκέντρωση στρατευμάτων στα ανατολικά. Τόνισε ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ “δεν επιθυμεί επανάληψη του Ψυχρού Πολέμου“, απαντώντας στις διαμαρτυρίες της Ρωσίας για την ανάπτυξη νατοϊκών ταγμάτων  στην Πολωνία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε εξάλλου “βέβαιος ότι η ψήφος των Βρετανών για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ δεν θα αποδυναμώσει τους Νατοϊκούς δεσμούς της Ευρώπης με τις ΗΠΑ“.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι “η συμμαχία των ΗΠΑ με τη Βρετανία θα διατηρηθεί”, τονίζοντας ωστόσο ότι το Brexit εγείρει πολλά ερωτήματα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης,  ενώ χαρακτήρισε “αναγκαία την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ”.

Τις εξελίξεις στα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ, τον πόλεμο στην Συρία και την επέκταση του «Ισλαμικού Κράτους», ανέδειξε η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ, ως τη δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση για το ΝΑΤΟ, μετά το θέμα της Ρωσίας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Το Brexit στο τραπέζι της ετήσιας συνόδου του ΝΑΤΟ
Σχετική είδηση:Συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος