Σε αναζήτηση λύσης για τη διευθέτηση του χρέους (video)

Απαραίτητη για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση θεωρεί η κυβέρνηση την αναδιάρθρωση του χρέους, και προς αυτή την κατεύθυνση ο Αλέξης Τσίπρας εξασφάλισε τη στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα. Την ίδια ώρα, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκφράζεται σκεπτικισμός για το κατά πόσο πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο προβληματισμός αυτός, σύμφωνα με την Real News, εκπορεύεται από μια απόρρητη έκθεση 150 σελίδων προς την Κριστίν Λαγκάρντ από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης, το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση το ρόλο του Ταμείου στην ευρωζώνη.

Η θέση του ΔΝΤ, όπως έχει εκφραστεί από την Κριστίν Λαγκάρντ, για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι να τηρηθούν οι όροι που προϋποθέτουν βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να μειωθούν τα πλεονάσματα.

Το θέμα του ελληνικού χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι κατανοεί τις ελληνικές θέσεις για το χρέος και πως οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν στην επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγεί στην ανάπτυξη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε στον Αμερικανό ηγέτη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο πλέον που μπορεί να λυθεί το θέμα του χρέους, καθώς χρειάζεται επενδύσεις και ανάπτυξη.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημειώνει πως «ο Πρόεδρος αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Ενθάρρυνε επίσης την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους».

Το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών Τζακ Λιού θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπισθεί με την έκδοση μιας μορφής ευρωομολόγου.

Ρεπορτάζ: Γ. Φασουλάς
Πηγή: ΕΡΤ1
Φωτό: EPA/JIM LO SCALZO

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος