Διακομματικό αίτημα Βρετανών βουλευτών η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Ως “πραξικόπημα της βρετανικής διπλωματίας που θα ευνοούσε τη διαπραγματευτική της θέση κατά τη διαδικασία του Brexit”, χαρακτηρίζουν Βρετανοί βουλευτές το νομοσχέδιο για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Στις 11 Ιουλίου, 1816, τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που ορίζει ως “αγορά” της βρετανικής κυβέρνησης τα γλυπτά που αφαίρεσε από τον Παρθενώνα ο έβδομος κόμης του Λόρδου Έλγιν.

Διακόσια χρόνια μετά,  η επιστροφή τους στην Ελλάδα συζητείται στη βρετανική βουλή, όπου κατατέθηκε προς ψήφιση το νομοσχέδιο “Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα”.

Τονίζοντας ότι “τα γλυπτά εκλάπησαν ενώ η Ελλάδα βρισκόταν υπό Οθωμανικό ζυγό”, ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Mark Williams, κατέθεσε το νομοσχέδιο, με την υποστήριξη του Συντηρητικού βουλευτή Jeremy Lefroy και 10 άλλων βουλευτών από το Εργατικό Κόμμα, και τα κόμματα SNP και Plaid Cymru.

‘Εφτασε η ώρα να διορθώσουμε ένα λάθος 200 ετών, τόνισε ο επικεφαλής της διακομματικής επιτροπής, προσθέτοντας ότι ήταν καταχρηστική η απόκτηση των μισών από τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Αντριου Τζωρτζ, κατά την ομιλία του στη βρετανική βουλή τόνισε ότι η επιστροφή των  γλυπτών κερδίζει έδαφος μετά από το δημοψήφισμα για Brexit.

Αποτελεί εθνικό συμφέρον να δείξουμε ότι βγαίνοντας από την ΕΕ δεν γινόμαστε πιο εσωστρεφείς και πιο ξενοφοβικοί και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από το να κάνουμε το σωστό προς τους Έλληνες και το εθνικό τους σύμβολο“, τόνισε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent που δημοσιεύει δύο άρθρα για το θέμα, η επιστροφή στην Ελλάδα των “σημαντικών αρχαιοτήτων” υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Βρετανών. Δύο στους τρεις είναι υπέρ σύμφωνα με την εφημερίδα The Times ενώ σε δημοσκόπηση της  πλέον αξιόπιστης εταιρίας Ipsos-Mori το 69%  εκείνων που γνωρίζουν το θέμα τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών, σε σύγκριση με μόλις 13 % κατά.

«Η Βρετανία δεν πρόκειται να χάσει μάρμαρα της», δήλωνε ο πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον, αρνούμενος να κινήσει τη διαδικασία στη Βουλή που θα καταργούσε  δια νόμου τα δικαιώματα του Βρετανικού Μουσείου υπό των γλυπτών της Ελλάδας. Ωστόσο ο Κάμερον αποχωρεί, επισημαίνουν τα δημοσιεύματα.

ΠΗΓΗ:Independent

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος