Σουπιές με ούζο, μυρωδικά και σπανάκι

Ο executive chef, Νίκος Δαούτης, μαγειρεύει για τη «Ραδιοτηλεόραση» σουπιές με ούζο, σπανάκι και ελληνικά άγρια μυρωδικά (καυκαλίθρες και μυρόνια) που δίνουν μοναδική γεύση στο φαγητό και έχουν εξαιρετική διατροφική αξία.

Υλικά 

  • 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες
  • 1 κιλό σπανάκι κοντό
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 4 κρεμμύδια μεγάλα ξερά
  • 1 ματσάκι άνηθος
  • 1 ματσάκι μάραθος
  • 1 ματσάκι καυκαλίθρες
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 πράσο
  • 300 ml λάδι
  • 150 γραμμ. λευκό κρασί
  • 50 ml ούζο
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις σουπιές σε κομμάτια όπως μας αρέσει.
  2. Κατόπιν καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι.
  3. Το ζεματίζουμε ελαφρά (το βυθίζουμε για 2-3 λεπτά στο ζεστό νερό).
    Το βγάζουμε και το στραγγίζουμε.
  4. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ξερά, τον άνηθο, τον μάραθο, το πράσο, τα μυρώνια και τις καυκαλίθρες.
  5. Ρίχνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα), το πράσο και τις σουπιές.
  6. Σβήνουμε με το κρασί και μετά ρίχνουμε το ούζο.
  7. Τα γιαχνίζουμε για λίγο και έπειτα ρίχνουμε το σπανάκι.
  8. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
  9. Μόλις πάρει μία βράση το περιεχόμενο της κατσαρόλας, προσθέτουμε τον άνηθο και τον μάραθο και τα άλλα μυρωδικά.
  10. Ρίχνουμε τον πολτό της ντομάτας και την τριμμένη ντομάτα, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  11. Δεν βάζουμε πολύ νερό γιατί το σπανάκι και οι σουπιές βγάζουν αρκετή ποσότητα υγρών (και βράζουν γρήγορα).
  12. Τα αφήνουμε να βράσουν για 4-5 λεπτά.
  13. Περιμένουμε ώσπου να τραβήξει τα υγρά και να μείνει με το λάδι.
  14. Το λεμόνι το ρίχνουμε 1 λεπτό πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά.
  15. Αν θέλουμε, προσθέτουμε κι άλλο λεμόνι, ανάλογα με το πόσο ξινό θέλουμε το φαγητό.

** Ο Νίκος Δαούτης είναι executive chef στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και chef manager στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος