Αυστηρό μήνυμα ΕΕ-ΗΠΑ στην Τουρκία (video)

Τα ευρωπαϊκά κράτη και οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τα συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα σημειωνεται στην κοινή ανακοίνωση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή και του Αμερικανού ομολόγου τους Τζον Κέρι.

Την ανησυχία της για το “αίσθημα σοβαρότητας και κινδύνου” για τη “σταθερότητα” στην Τουρκία, εξέφρασε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Ερωτηθείσα αν για την ΕΕ η Τουρκία είναι ακόμα “ασφαλής τρίτη χώρα”, η Μογκερίνι ανέφερε πως αυτό δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, καθώς το επίκεντρο της πορσοχής για την ΕΕ αυτήν την ώρα είναι να επανέλθει η κατάσταση στην “ομαλότητα”. “Η άμεση ανησυχία μας αφορά τον αριθμό των συλλήψεων και των θυμάτων” δήλωσε η Ιταλίδα πολιτικός, σημειώνοντας ωστόσο πως ενδεχομένως να υπάρξει μελλοντικά η ανάγκη της στρατηγικής επανεξέτασης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Ερωτηθείσα δε αν πιστεύει πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη παγώσει, σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε από κανέναν υπουργό, ενώ παρέπεμψε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, του οποίου αρμοδιότητα αποτελούν τα ζητήματα διεύρυνσης. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως ο σεβασμός του κοινοτικού κεκτημένου αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ και πως εναπόκειται στην Τουρκία να εξετάσει το κατά πόσο η ένταξή της στην ΕΕ παραμένει μια από τις “φιλοδοξίες” της.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για την κοινή ανακοίνωση στην οποία προσανατολίζεται το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχετικά την κατάσταση στην Τουρκία.
Όπως είπε ο υπουργός, τα κράτη-μέλη αναμένεται να καταγγείλουν το πραξικόπημα και να εκφράσουν τη στήριξη τους στους θεσμούς και τη συνταγματικότητα στην Τουρκία, ενώ ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Υπάρχει η τάση να τεθεί το θέμα της κατάργησης της θανατικής ποινής ως προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος