Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, προειδοποιεί ο Ερντογάν

Εν μέσω των σαρωτικών εκκαθαρίσεων σε ένοπλες δυνάμεις, δικαιοσύνη, εκπαίδευση και δημόσιο τομέα και με τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίζεται εκ νέου τα μέτρα καταστολής υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Προειδοποιεί ωστόσο ότι αυτή τη φορά δε θα υπάρξει αιφνιδιασμός.

Παραδέχεται αδυναμίες και ανεπάρκειες στις υπηρεσίες πληροφοριών και προαναγγέλλει ταχεία αναδιάρθρωση σε ΜΙΤ και ένοπλες δυνάμεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πέραν των τριών μηνών, όπως και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που δηλώνει ότι ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως.

«Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει αλλά οι πολίτες μας δεν θα πρέπει να αγωνιούν, να μην είναι ανήσυχοι, η ασφάλεια και η ηρεμία των πολιτών έχουν αποκατασταθεί» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

O Ερντογάν ξεκαθαρίζει ότι το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν θ’ αντιμετωπιστεί ως αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση, παραπέμποντας ευθέως στο ΡΚΚ.

Στο ζήτημα του Γκιουλέν επανήλθε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου λέγοντας ότι η έκδοσή του δεν χρειάζεται να πάρει χρόνια και ότι εάν οι ΗΠΑ έχουν τη βούληση, μπορούν να τον εκδώσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο μια κυβερνητική πηγή, μετέδωσε την Παρασκευή ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ θα μεταβούν στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο έκδοσης της ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο της Σουηδίας μετέδωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία – μέσω λογαριασμού στο Facebook που απευθύνεται σε υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) – ζητά από τους υπηκόους της που διαμένουν στο εξωτερικό, να αναφέρουν πρόσωπα και οργανώσεις που υποστηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι χρήστες προτρέπονται να τηλεφωνήσουν σε έναν αριθμό στην Τουρκία και να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τους υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Όταν τηλεφωνεί κανείς στον συγκεκριμένο αριθμό, μετέδωσε η σουηδική ραδιοφωνία, μιλάει με το γραφείο του πρόεδρου της Τουρκίας που επιβεβαιώνει ότι ενδιαφέρεται για πληροφορίες σχετικά με τους υποστηρικτές του Γκιουλέν και στη Σουηδία, ενώ τονίζεται ότι θέλουν να καταγράψουν «όλες τις πληροφορίες που μπορείτε να παράσχετε, προσωπικά δεδομένα και διευθύνσεις».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι τηλεφώνησε στον αριθμό αυτό την Παρασκευή, σε ώρες γραφείου, αλλά δεν απάντησε κανείς.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Σουηδία, Κάγια Τούρκμεν, δεν έχει ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη ανάρτηση, ανέφερε το σουηδικό ραδιοφωνικό δίκτυο, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε ότι θεωρεί ότι είναι φυσικό το τουρκικό Κράτος να ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους πληροφορίες.

Πηγή: ΕΡΤ1, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος