Άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πυρκαγιές (video)

Μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις φωτιές, προανήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Μιλάμε για απώλεια εισοδήματος και οικολογική καταστροφή, δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Αποστόλου και δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα διασφαλίσει πλήρως τους κτηνοτρόφους και τους καλλιεργητές της βόρειας Εύβοιας, ενώ σε σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων που έγινε αργότερα στο Υπουργείο Αγροτικής Αναπτυξης εξιδικεύτηκαν τα μέτρα υπέρ των μαστιχοπαραγωγών.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τις εκτιμήσεις των ζημιών και των πληρωμών των αποζημιώσεων στη Χίο ούτως ώστε στις αρχές του 2017 να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που αφορά όχι μόνο την απώλεια του εισοδήματος αλλά και την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου των περιοχών του νησιού που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Οι ζημιές εκτιμώνται σε περίπου 15.000 στρέμματα μαστίχας κατεστραμμένα και αφορούν 230 παραγωγούς (η συνολική απώλεια παραγωγής ανέρχεται περίπου σε 7 τόνους) και 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αποστόλου συνολικά προβλέπεται για τους πληγέντες παραγωγούς της Χίου, εκτός από την ενίσχυση ύψους 1,150 εκατ. ευρώ που καταβάλλεται ετησίως για τη μαστίχα, και συνολική ενίσχυση ύψους περίπου 1, 5 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια που αφορά τόσο τις αποζημιώσεις όσο και την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των μαστιχοπαραγωγών.

«Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη συνέχιση της καλλιέργειας της μαστίχας σε μια περιοχή που εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα από το σημαντικό αυτό ανταγωνιστικό και εξαγώγιμο προϊόν της χώρα μας», είπε ο κ. Αποστόλου.

Στη βόρεια Εύβοια οι εκτάσεις που κάηκαν ήταν περί τα 26 με 27 χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικές περί τα 700 στρέμματα.

Η καταγραφή των ζημιών αρχίζει άμεσα ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις, ενώ άμεση θα είναι η ενίσχυση σε κτηνοτρόφους και ρητινοπαραγωγούς.

Για την καταγραφή των αγροτικές ζημιών θα μεταβεί άμεσα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για εκτίμηση και υποβολή δηλώσεων και θα αποζημιωθούν όλες οι ζημιές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ .

Για τις υπόλοιπες θα συνταχθεί και θα υποβληθεί φάκελος για να καλυφθούν από κρατική ενίσχυση, γνωστή ως ΠΣΕΑ. Μάλιστα για όσους κτηνοτρόφους αδυνατούν να ταΐσουν τα κοπάδια τους θα υπάρξει άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Οι ρητινοκαλλιεργητές που επλήγησαν από την φωτιά θα πληρωθούν κανονικά την ενίσχυσή τους για την απασχόλησή τους στο δάσος . Για τις επόμενες χρονιές η απώλεια του εισοδήματός τους θα καλυφθεί από τα ΠΣΕΑ, ενώ θα συνεχιστεί κανονικά η καταβολή της ενίσχυσής τους.

Όλοι όσοι έχουν υποστεί άλλου χαρακτήρα ζημιές θα τύχουν των διευκολύνσεων και ενισχύσεων που προβλέπονται από την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αίθουσα σύνταξης ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος