Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Δικαιούχοι και προϋποθέσεις (video)

Από τη Δευτέρα 22 Αυγούστου αρχίζει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την απονομή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ του τόπου κατοικίας τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ. Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συντομότερη επεξεργασία των αιτήσεων.

Δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση έχουν ανασφάλιστοι από 67 ετών και πάνω, που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 συνεχόμενα έτη.

Το ετήσιο φορολογητέο τους εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 4.300 ευρώ για μεμονωμένο άτομο και τις 8.640 ευρώ το ζευγάρι.

Η ακίνητη περιουσία του υποψήφιου δικαιούχου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ και η κινητή του περιουσία τις 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΓΑ κ. Αθ. Μπακαλεξη δικαιούχοι θα είναι κατ’ ελάχιστο 30.000 άτομα που με το μνημονιακό νόμο 4093 υπέστησαν διακοπή της σύνταξης του ανασφάλιστου υπερήλικα το 2013.

Η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων είχε καταργηθεί με μνημονιακό νόμο του 2012. Είχε εξαγγελθεί ξανά το 2014 και, λίγους μήνες αργότερα, είχε θεωρηθεί μονομερής ενέργεια από τους δανειστές. Η επαναφορά της θεσπίστηκε με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.

Δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση έχουν, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια έχουν και όσοι λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη των 360 ευρώ.

Στις περιπτώσεις αυτές, θα χορηγείται στους δικαιούχους το ποσό της διαφοράς που προκύπτει, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 20 ευρώ.

Η ημερομηνία έναρξης καταβολής του επιδόματος στους δικαιούχους είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, από την υποβολή της αίτησης.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος