Εύσημα στην Ελλάδα από τον Ύπατο Αρμοστή για τους πρόσφυγες (video)

Σαφέστατο μήνυμα στις χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους για να μην δεχθούν πρόσφυγες έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντησή του με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης, σε μια ήπειρο και σε έναν κόσμο που αποδείχθηκαν κλειστοί -έως και εχθρικοί- έναντι των προσφύγων με πολλούς τρόπους, δήλωσε ο Φίλιπο Γκράντι, ο οποίος είχε συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό.

«Να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία»

Την πολύ σημαντική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, και όχι μόνο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη να «εργασθούμε όλοι μαζί για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, να τελειώσει αυτή η μεγάλη πληγή που προκαλεί το προσφυγικό ζήτημα».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την εφαρμογή της οποίας «είναι γνωστό ότι στηρίζουμε», καθώς «είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση», επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας στην ολοκλήρωση της καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ επισήμανε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει τα καθήκοντά του Ύπατου, γεγονός που «αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτή την κατάσταση, αλλά και την υποστήριξη που θέλουμε να συνεχίσουμε να χορηγούμε στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό, τους ελληνικούς θεσμούς και την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης».

Ο κ. Γκράντι ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, τις ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση, και εξήρε «ακόμη περισσότερο το ρόλο του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των δήμων και των εθελοντικών οργανώσεων που συνέβαλαν στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και στους -μερικές φορές πολύ ευάλωτους- μετανάστες που έφτασαν στις ελληνικές ακτές».

Ο Ύπατος Αρμοστής αναφέρθηκε «στις πολύ σοβαρές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μαζί», όπως οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, το θέμα της ασφάλειας στους χώρους υποδοχής, ο υπερπληθυσμός στα ελληνικά νησιά.

Επίσης, επισήμανε ότι υποστηρίζει «το πολύ σημαντικό σημείο» που έθιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τέλος της παρέμβασής του.

«Η Διεθνής Κοινότητα λοιπόν πρέπει να αναλάβει προσπάθειες να θέσει τέλος, ιδιαίτερα στη σύρραξη στη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στο Ιράκ, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν», συμπλήρωσε ο κ. Γκράντι και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση η οποία μίλησε ανοιχτά υπέρ της Ειρήνης τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και σε άλλα διεθνή φόρα.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος