Νέο πλαίσιο λειτουργίας για το πλανόδιο εμπόριο ετοιμάζει το υπ. Ανάπτυξης

Τάξη στο υπαίθριο εμπόριο, στις λαϊκές αγορές, στα κυριακάτικα παζάρια μέχρι και στους καλλιτέχνες του δρόμου επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Οικονομίας. Ανάπτυξης και Τουρισμού σύμφωνα με την εφημερίδα Εθνος.

Σκοπός είναι η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι για την αδειοδότηση, της φοροδιαφυγής και της αισχροκέρδειας, αναφέρει.

Οι αλλαγές που προωθεί η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Το βασικό εργαλείο για την οργάνωση και παρακολούθηση του υπαίθριου εμπορίου θα είναι η λειτουργία ηλεκτρονικού μητρώου όπου θα καταγραφούν όλοι οι κάτοχοι αδειών άσκησης δραστηριότητας. Όπως αναφέρει το «Έθνος», καθιερώνεται ηλεκτρονικό μητρώο για παραγωγούς, επαγγελματίες και πλανόδιους.

Επιπλέον, θα γίνει επανέλεγχος όλων των παλαιών αδειών και αυστηρότερα κριτήρια για τις νέες ενώ ΑΦΜ και κωδικός ταμειακής μηχανής θα συνοδεύουν υποχρεωτικά κάθε άδεια. Κανένας δεν θα μπορεί να διαθέτει προϊόντα χωρίς άδεια.

Η χορήγηση αδειών θα γίνεται με μόρια και κοινωνικά κριτήρια.

Άδειες θα παίρνουν ακόμη και οι πλανόδιοι χειροτέχνες καλλιτεχνίας (π.χ. ζωγράφοι) αλλά και οι χειροτέχνες βιομηχανικών προϊόντων.

Η αδειοδότηση θα γίνεται από τους δήμους διαμονής των παραγωγών, επαγγελματιών και λοιπών υπαίθριων εμπόρων ενώ οι θέσεις στις λαϊκές αγορές θα κατανέμονται από τις Περιφέρειες.

Οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών θα πωλούν τα προϊόντα τους σε μια Περιφέρεια ενώ οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα πωλούν τα προϊόντα τους είτε σε δύο έως τρεις Περιφέρειες της επιλογής τους είτε σε όλη τη χώρα (υπό εξέταση τα δύο σενάρια).

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος