Ν. Φίλης στην ΕΡΤ: Ρεκόρ 30ετίας η λειτουργία όλων των σχολείων από την πρώτη ημέρα (video)

Την ικανοποίησή του από τη φετινή πρεμιέρα της νέας σχολικής χρονιάς εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας. «Τα σχολεία άνοιξαν όλα για πρώτη φορά. Πρόκειται για ρεκόρ τριακονταετίας» είπε, σημειώνοντας πως θα καλυφθούν όλα τα κενά, καθώς έχουν ήδη εγκριθεί από τα συναρμόδια υπουργεία 20.800 διορισμοί εκπαιδευτικών. Ο Νίκος Φίλης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επέκταση του ολοήμερου σχολείου, ενώ επισήμανε ότι διαψευστήκαν οι φόβοι για μείωση των νηπιαγωγείων. Αναφερόμενος στην απεργία που έχουν προκηρύξει οι δάσκαλοι για την ερχόμενη Πέμπτη σημείωσε ότι η παιδεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κομματικής διαμάχης.

«Η νομοθεσία σπρώχνει τα σχολεία με ρυθμό για έναρξης για τον Οκτώβριο εμείς όμως ξεκινάμε τώρα. Δεν επαναπαυόμαστε, συνεχίζουμε με τις τοποθετήσεις» είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην απεργία των δασκάλων απηύθυνε «έκκληση να ληφθεί υπόψη η σημερινή πραγματικότητα» η οποία, όπως είπε είναι ριζικά διαφορετική από εκείνη του Ιουνίου, που είχε εξαγγελθεί η απεργία, χαρακτηρίζοντας λάθος τους υπολογισμούς του προέδρου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, ο οποίος είχε πει ότι από τους 15.000 εκπαιδευτικούς που λείπουν έχουν προσληφθεί μόνο 6500.

«Η παιδεία έχει προβλήματα, ας κάτσουμε όλοι να τα συζητήσουμε, όχι μόλις ανοίγουμε τα σχολεία εγκαίρως να κλείνουμε με απεργίες. Δεν είναι λογική αυτή», είπε ο κ. Φίλης.

Για τους μόνιμους διορισμούς, είπε πως αναζητείται ένα σύστημα και από τον Σεπτέμβρη του 2017 θα προγραμματιστούν σταδιακά.

Για το ολοήμερο νέου τύπου, είπε πως «από φέτος για το σύνολο των σχολείων θα ισχύσει το ίδιο πλούσιο πρόγραμμα μέχρι τις 13:15» διότι η 7η ώρα που ίσχυε για το 1/3 από αυτά που σχόλαγαν στις 14:00 δεν είχε εκπαιδευτικό όφελος για τα παιδιά. Μετά θα ισχύει κανονικά το ολοήμερο μέχρι τις 16:00, όπου θα γίνεται μελέτη και κάποια δραστηριότητα.

«Η πράξη διέψευσε τους φόβους για κλείσιμο νηπιαγωγείων και κατάργηση του ολοήμερου», είπε τονίζοντας πως η παιδεία δεν μπορεί να είναι συνεχώς ένα μπαλάκι σε κομματικές και συντεχνιακές επιδιώξεις.

Σε σχέση με τις λειτουργικές αλλαγές στην εκπαίδευση είπε ότι ανταποκρίνονται σε μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του μαζί με το δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας απηύθυνε μήνυμα ότι «το σχολείο πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία», ευθύνη την οποία πρέπει να σηκώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με το σχολείο, προκειμένου να μένει ανοιχτό και το απόγευμα και κάποιο διάστημα το καλοκαίρι, όπου είναι δυνατό, για να φιλοξενεί δραστηριότητες.

Για την ειδική αγωγή είπε ότι πλέον δίνεται προτεραιότητα, γι’ αυτό και οι προσλήψεις ξεκίνησαν από εκεί με 9100 αναπληρωτές, για το ΕΠΑΛ είπε πως δεν πρέπει να θεωρείται παρείας και πλέον θα προσφέρει στην αρχή συνολική μόρφωση και μαθητεία στην 4η τάξη.

Για τα γυμνάσια είπε η αντίληψη λειτουργία τους ως «εξεταστικά κέντρα» είναι παλαιολιθική, καθώς ο φόβος διώχνει τα παιδιά από τη μόρφωση.

Τέλος, αναφορικά με το μάθημα των θρησκευτικών είπε πως έχει γίνει σημαντική δουλειά από επιφανείς θεολόγους και παιδαγωγούς, ώστε να μη γίνεται με τρόπο κατηχητικού, αλλά περιλαμβάνει καινοτομίες.

Σχετική είδηση: Με «Άριστα 20» επιβράβευσε ο Αλ.Τσίπρας το Υπ. Παιδείας (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος