Tον Οκτώβριο επί τάπητος τα εργασιακά – Eπαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων θέτει η κυβέρνηση (video)

Οι αλλαγές στα εργασιακά είναι ο επόμενος κάβος που πρέπει να διαβεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Στις σκληρές απαιτήσεις των θεσμών η κυβέρνηση αντιπαραθέτει την πρόσφατη συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ ο υπουργός Εργασίας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα περικοπή στις συντάξεις.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις αλλαγές στα εργασιακά. Τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με τη διαπραγμάτευση να αρχίζει ουσιαστικά τον Οκτώβριο.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιδιώκει να εξασφαλίσει συμμάχους εντός και εκτός Ελλάδας.

Απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, μεγαλύτερη ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, επαναφορά του lock out και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ο Υπουργός Εργασίας κρατά ως επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί την πρόσφατη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων σε βασικά σημεία όπως τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μετά από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις παρά το γεγονός των επιμέρους διαφοροποιήσεων κυρίως από τον ΣΕΒ.

Η αρχή για την αναζήτηση συμμάχων για τα εργασιακά έγινε από την εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Προσερχόμενος μάλιστα ο Υπουργός Εργασίας μιλώντας στην κάμερα τις ΕΡΤ άνοιξε την πόρτα για μεγαλύτερες συντάξεις τα επόμενα χρόνια με βάση την ανάπτυξη της οικονομίας βάζοντας τέλος στις μειώσεις.

«Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις τελείωσε η προσπάθεια προσαρμογής Από δω και πέρα θα μοιραστούν τα οφέλη από την ανάπτυξη», σημείωσε.

Δεν περικόπτονται τα προνοιακά επιδόματα τόνισε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου προσθέτοντας ότι προχωρεί ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για δημιουργία ενιαίου φορέα χορήγησής τους.

Την ίδια ώρα, η ΑΔΕΔΥ ωστόσο κάνει λόγο για υποβάθμιση κοινωνικών δικαιωμάτων.
Οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και το μέλλον της Εργασίας είναι το θέμα διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου παρουσία και του προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Κατερίνα Γράβου – Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος