OEXBE: Στηρίζουμε τους εργαζόμενους στα ΕΑΣ Ελευσίνας για να διατηρήσουν την εργασία τους

“Πυρά” προς τη διοίκηση των ΕΛΠΕ εξαπολύει η ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων χημικής βιομηχανίας (ΟΕΧΒΕ) με αφορμή το εργασιακό μέλλον των μόλις 22 εργαζομένων στα ΕΑΣ Ελευσίνας (πρώην ΠΥΡΚΑΛ).

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΕΧΒΕ: “Στη δύναμη της Ομοσπονδίας μας  ανήκουν και οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ Ελευσίνας, π. ΠΥΡΚΑΛ. Σήμερα στο εργοστάσιο των ΕΑΣ Ελευσίνας εργάζονται μόνο 22 άτομα, που μετακινούνται καθημερινά στις εγκαταστάσεις του Λαυρίου, μεταφέροντας την τεχνογνωσία τους στους εκεί εργαζόμενους.
Είναι βέβαιο ότι το κόστος από το κλείσιμο του εργοστασίου είναι τεράστιο, τόσο για την Εθνική  Άμυνα αλλά και για την επιβίωση της εταιρείας. Δυστυχώς επιλέχθηκε η συρρίκνωση της παραγωγής πυρομαχικών σε βάρος ακόμη και της Άμυνας της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστούν ιδιωτικά συμφέροντα!!!

Χάθηκαν εξαγωγικά συμβόλαια,  ελάχιστος εξοπλισμός μετεγκαταστάθηκε στο Λαύριο, με μεγάλο οικονομικό κόστος για τα δεδομένα της εταιρείας. Υπάρχουν έγγραφες απαντήσεις παλαιών διοικήσεων προς το Σωματείο αλλά και την Ομοσπονδία, στις οποίες ξεκάθαρα επικαλούνται σαν δύο βασικούς λόγους της ανάγκης διακοπής της λειτουργίας και της μετεγκατάστασής του, από την επιθετική επέκταση του διυλιστηρίου κοντά στις μεγάλες αποθήκες των εκρηκτικών καθώς και την αδυναμία δημιουργίας νέων συνεργείων από την εκτεταμένη μόλυνση του οικοπέδου.

Οι εργαζόμενοι πάλεψαν, αγωνίστηκαν για να ακυρώσουν τα σχέδια κλεισίματος του εργοστασίου. Στάθηκε αδύνατον.
Δυστυχώς στη χώρα των μνημονίων και της εξαθλίωσης, τα Εθνικά συμφέροντα από τις πολιτικές ηγεσίες, έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
Το Σωματείο των εργαζομένων, μετά την προσπάθειά του, να πείσει τις τελευταίες Διοικήσεις και πολιτικές ηγεσίες, ώστε να μην προχωρήσουν στο κλείσιμο του εργοστασίου, γιατί θα χανόταν μεγάλη γκάμα πυρομαχικών,  προχώρησε σε πρόταση για τους εργαζόμενους  προς τη Διοίκηση  και την πολιτική ηγεσία.
Οι τελευταίοι 22 εργαζόμενοι του εργοστασίου αντί να μετακινούνται από το ένα άκρο της Αττικής (Μέγαρα) στο άλλο (Λαύριο), να προσληφθούν από τον αγοραστή των εγκαταστάσεων.

Ξεκάθαρο σε όλους πρέπει να είναι ότι, ακόμη και αν απομακρυνθούν όλα τα αποθηκευμένα πυρομαχικά και όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός, ο κίνδυνος ατυχήματος παραμένει να είναι πολύ μεγάλος και μόνο οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν τα πυρομαχικά,  μπορούν να καθαρίσουν το χώρο του εργοστασίου.

Ξεκάθαρο πρέπει να είναι ότι το αίτημα των εργαζομένων,  ήταν και είναι, να συνεχίσουν να εργάζονται σε  όποιον επιχειρηματία αγοράσει  τις εγκαταστάσεις, γιατί είναι αδύνατο να συνεχίσουν, σ’ όλο τον εργασιακό τους βίο, στην ακραία αυτή βλαπτική μεταβολή της καθημερινής μετακίνησης”.

Ακολούθως η ομοσπονδία σχολιάζει πως: “Για τους λόγους αυτούς, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν από τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ να συζητήσουν  την διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού από τα ΕΛΠΕ και με βάση τη διαβεβαίωση που είχαν και από τον  Διευθύνων Σύμβουλο των ΕΑΣ. Παρόλα αυτά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση εκ μέρους τους και ενώ η αγοραπωλησία της έκτασης προχωρά,  χωρίς καμιά εγγύηση για την εξασφάλιση των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι αρνούνται  να δεχθούν την εγωκεντρική συμπεριφορά των ΕΛΠΕ απέναντί τους. Η Ομοσπονδία μας θ’ αναλάβει κάθε πρωτοβουλία που τουλάχιστον θα διασφαλίζει,  χωρίς παραπέρα ταλαιπωρίες,  την εργασιακή τους γαλήνη”.

Το επόμενο 15μερο, μαζί με το Σωματείο και το Εργατικό Κέντρο, η OEXBE θα διοργανώσει ημερίδα στο χώρο του εργοστασίου προσκαλώντας οικολογικές οργανώσεις, δημοσιογράφους, εκπροσώπους κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ζητώντας δημόσια απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων.

Διαβάστε την αναλυτική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος