Ματαιώθηκε η συνεδρίαση του ΣτΕ για τις άδειες – Πολιτική αντιπαράθεση (video)

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση πυροδότησε η ματαίωση της σημερινής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες αφού υπήρξε διχογνωμία για τυπικά και διαδικαστικά θέματα. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου απέδωσε την απόφαση για τη ματαίωση της συνεδρίασης στο κλίμα που είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες με δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με την έκβαση της Διάσκεψης. Στο μεταξύ, οριστικός υπερθεματιστής στο διαγωνισμό για τις άδειες ανακηρύχθηκε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ήταν ο πρώτος επιλαχών μετά την απόσυρση Καλογρίτσα.

Η συνεδρίαση κράτησε μία ώρα, όπου διατυπώθηκαβ διαφωνίες για τη διαδικασία σε τεχνικά θέματα χωρίς να μπουν στην ουσία της υπόθεσης. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα επαναληφθεί η διάσκεψη καθώς ο Πρόεδρος του ΣτΕ δεν δεσμεύεται για το χρόνο σύγκλησής της, την οποία, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να ανακοινώσει μόλις 24 ώρες νωρίτερα.

Συγκεκριμένα στη δήλωση του προέδρου του ΣτΕ αναφέρεται ότι “εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Παρέμβαση υπήρξε και από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργιών του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνοντας ότι όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με το λόγο που αναβλήθηκε η σημερινή διάσκεψη.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις τόνιζαν ότι η διαγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και ταχύτατα, δεδομένου ότι όλες οι μέχρι τώρα αποφάσεις του ΣτΕ επί των ασφαλιστικών μέτρων ήταν απορριπτικές.

Αναφερόμενες δε στο κλίμα πιέσεων που περιγράφεται στην ανακοίνωση του ΣτΕ, δηλώνουν ότι και στην περίπτωση της εκδίκασης της συνταγματικότητας του νόμου, το ανώτατο δικαστήριο πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει ανεπηρέαστο.


Η απόφαση του ΣτΕ προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση

Δήλωση Γιώργου Κουμουτσάκου

«Μετά τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου υποψήφιων διεκδικητών τηλεοπτικής άδειας, καθώς και μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση “τηλεοπτικές άδειες” έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνεται ότι αυτή η υπόθεση έχει καταρρεύσει και πρόσθεσε: «Όχι μόνο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και στην πράξη. Μόνη λύση, η πρόταση που εξαρχής υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία: Κατάργηση του νόμου Παππά και διεξαγωγή νέου διαγωνισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Δηλώσεις Νίκου Παππά

«Η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς, επέλεξε να διασυρθεί και να συρθεί πίσω από καθόλου έννομα συμφέροντα όσων νόμιζαν ότι η αεροπειρατεία των συχνοτήτων θα συνεχίζονταν για πάντα» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

«Είναι επίσης ντροπή, είναι αίσχος», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, «για όσους ανεπιτυχώς επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν δημόσιους λειτουργούς για να διαφυλάξουν τα ειδικά και ιδιαίτερα συμφέροντά τους».

«Μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται, ας το καταλάβουν, πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, το νέο τηλεοπτικό τοπίο σε λίγες ημέρες θα είναι πραγματικότητα» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου

Απαντώντας το πρωθυπουργικό γραφείο στον κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε την δήλωσή του πρωτοφανή και αδιανόητη «που επιχειρεί να αμφισβητήσει ευθέως την ικανότητα της Δικαιοσύνης και μάλιστα ενός ανώτατου Δικαστηρίου, όπως το ΣτΕ, να απονείμει δικαιοσύνη, στοχοποιώντας μια δικαστική λειτουργία και μια συγκεκριμένη διαδικασία ως «σκοτεινή».

Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι η ευθύνη της ΝΔ για την πρωτοφανή αμφισβήτηση των έργων της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι βαρύτατη και σημειώνει πως η σαφής απάντηση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ επισημαίνει ήδη ότι όσα «σκοτεινά» αναφέρονται στον τύπο για την ματαίωση της συνεδρίασης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ανταπάντηση Γιώργου Κουμουτσάκου

Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι καταφεύγει, για ακόμη μια φορά, στη γνωστή σκοτεινή προπαγάνδα του.

Η κυβέρνηση, παραποιεί, διαστρεβλώνει, συκοφαντεί, σημείωσε και έκανε λόγο για συστηματική, ωμή και κυνική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

«Στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είναι βαριά έκθετοι και εκτεθειμένοι. Είναι κατηγορούμενοι. Βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο. Και γι’ αυτό είναι πανικόβλητοι», κατέληξε.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Η σπουδή του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκου, να υιοθετήσει πλήρως τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου των καναλαρχών συνιστά πρόκληση», απάντησε και ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «για μία ακόμα φορά, αποδεικνύεται πως το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη αποτελεί άριστο συνήγορο της διαπλοκής και των μεγάλων συμφερόντων».

«Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται και το καθεστώς αδιαφάνειας και διαπλοκής τελειώνει», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι «αυτοί που πλήρωναν με αέρα και η ΝΔ που αποτελεί την ηχώ τους στη Βουλή, αποστομώνονται οριστικά».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Οι δικαστές αισθάνονται ασφυκτική πίεση ασήκωτη για τις αντοχές τους και οδηγούμαστε σε αναβολές των συνεδριάσεων. Επειδή δεν έχουμε κράτος Δικαίου, οδηγούμαστε σε κράτος δικαστών και καταλήγουμε τελικά να μην έχουμε κράτος.» σχολίασε η Ένωση Κεντρώων.

«Όταν διακόπτεται η συνεδρίαση ενός ανώτατου δικαστηρίου της χώρας εν μέσω αντεγκλήσεων και καταγγελιών για προσπάθεια υπαγόρευσης αποφάσεων, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Υπερθεματιστής ο Ιβάν Σάββιδης

Εν τω μεταξύ ο Ιβάν Σαββίδης, μετά την ολοκλήρωση ελέγχου του πόθεν έσχες ανακηρύχθηκε οριστικός υπερθεματιστής και ήδη κατέβαλε την πρώτη δόση, ύψους 20,5 εκατ. ευρώ.

Για έναν θωρακισμένο με δικλείδες ασφαλείας διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας ο οποίος ανακοίνωσε ότι συνολικά, μαζί με τις επόμενες δόσεις για τις τηλεοπτικές άδειες, 309 εκατ. ευρώ είναι ήδη κατοχυρωμένα υπέρ του ελληνικού λαού.

«Οι τέσσερις υπερθεματιστές της δημοπρασίας κατέθεσαν 85 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο, καθώς πριν από λίγο κατέβαλε την πρώτη δόση του τιμήματος και ο κ. Σαββίδης. Άλλα 3 εκατ. ευρώ εισπράττονται από την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής του κ. Καλογρίτσα, που αποχώρησε νωρίτερα από τη διαδικασία.

Από τον Ιανουάριο του 2015 έχουμε εισπράξει επιπλέον 51 εκατ. ευρώ από τα τέλη χρήσης συχνοτήτων και το φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης, που παγίως «ξεχνούσαν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Συνολικά, μαζί με τις επόμενες δόσεις, 309 εκατ. ευρώ είναι ήδη κατοχυρωμένα υπέρ του ελληνικού λαού από την αξιοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, το οποίο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επέμεναν επί δεκαετίες να χαρίζουν στους καναλάρχες.

Ήδη, τα χρήματα αυτά επιτρέπουν σε δεκαπέντε χιλιάδες περισσότερα παιδιά να πάνε φέτος στους παιδικούς σταθμούς.

Ήδη, αρχίζει η διαδικασία για τη στήριξη των νοσοκομείων με επιπλέον 4.000 νοσηλευτές.

Ήδη, προχωρά η εκπόνηση του προγράμματος στήριξης νέων διδακτόρων.

Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον, πως κάποια δελτία ειδήσεων δεν είναι δελτία για την ενημέρωση. Είναι δελτία υπεράσπισης ειδικών συμφερόντων των ιδιοκτητών των καναλιών.

Η λάσπη όμως γυρίζει πίσω στους εκτοξευτές της», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας.

Σχετική είδηση: ΓΓΕΕ: Αστειότητες οι ισχυρισμοί του νομικού εκπρόσωπου Alpha και Star

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος