Νέα πρόκληση από Άγκυρα-Γιλντιρίμ: Οπορτουνιστικές οι δηλώσεις Τσίπρα για Λωζάνη (video)

Συνεχίζεται η προκλητική στάση της Άγκυρας, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν με τις οποίες έθετε εμμέσως ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Σειρά είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιριμ, ο οποίος απαντώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της έναρξη των εργασιών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, είπε πως θεωρεί τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για την Συνθήκη της Λωζάνης “οπορτουνιστικές”.

Ακόμη, επέκρινε τις δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιστντάρογλου, τονίζοντας, ότι δεν θα κερδίσει κάτι αναφορικά με όλα όσα έχει δηλώσει για την Συνθήκη της Λωζάνης. Ο Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν λέγοντας ότι ο τελευταίος «ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Στο μεταξύ, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «ωστόσο είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα». Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Σχετική είδηση: Παυλόπουλος: Υποχρεωτική η τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης (video)
Πηγή: ΕΡΤ, Α’Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος