Συνελήφθη ένας από τους αδερφούς του Φ. Γκιουλέν – Κατηγορείται για τρομοκρατία (video)

Στα χέρια των τουρκικών αρχών βρίσκεται πλέον ένας από τους αδερφούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα για την ενορχήστρωση της απόπειρας κατάλυσης της εξουσίας. Ο Κουτμπετίν Γκιουλέν συνελήφθη λίγο μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό μετά από έφοδο της αστυνομίας στην κατοικία του σε προάστιο της Σμύρνης, στο Γκαζιεμίρ, και οδηγήθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη από το στενό συγγενικό περιβάλλον του Φ. Γκιουλέν. Σύμφωνα με τηλεγράφημα, του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, ο Κουτμπετίν Γκιουλέν καταζητείτο με την κατηγορία ότι είναι μέλος της «τρομοκρατικής οργάνωσης Φ. Γκιουλέν».

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε έπειτα από πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών στο πλαίσιο των ερευνών για τη σύλληψη όσων συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 256 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών.

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα των τουρκικών μμε ο Φετουλάχ Γκιουλέν έχει πέντε αδελφούς: τον Σεϊφουλάχ και τον Χασμπί που έχουν αποβιώσει, τον Μεσίχ, τον Σαλίχ και τον Κουτμπετίν. Έχει επίσης δύο αδελφές: τη Νουρχαγιάτ και την Φαζιλέτ. Η αστυνομία είχε συλλάβει τον Ιούλιο έναν ανιψιό του, τον Μουχαμέτ Σαϊτ Γκιουλέν στο Ερζερούμ στην ανατολική Τουρκία, κατόπιν έναν άλλο, τον Αχμέτ Ραμίζ Γκιουλέν, τον Αύγουστο στο Γκαζιάντεπ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Την ίδια ώρα, απέναντι στις φήμες που κυκλοφορούν στη χώρα σχετικά με το ενδεχόμενο μια δεύτερης απόπειρας πραξικοπήματος, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απάντησε σχετικά: «Εάν το προσπαθήσετε, θα σας βρούμε».

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χλεύασε τους πραξικοπηματίες και τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν είπε:

«Φθάσαμε στο κρησφύγετό τους. Προσπαθούν να το σκάσουν, αναζητούν μια τρύπα για να γλυτώσουν». «Οπουδήποτε καταφύγουν (…) εμείς θα τους κυνηγήσουμε» υπογράμμισε στην Άγκυρα στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης.

Εκτιμάται ότι 32.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί με τις κατηγορίες της εμπλοκής τους, μεταξύ αυτών κυβερνήτες, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, δικαστές, εισαγγελείς, δημοσιογράφοι, ενώ στο πλαίσιο των ευρύτερων εκκαθαρίσεων, περίπου 100.000 έχουν απομακρυνθεί από τον δημόσιο τομέα είτε με απόλυση είτε μπαίνοντας σε διαθεσιμότητα. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει διατάξει το κλείσιμο 20 τηλεοπτικών σταθμών και ραδιοφωνικών σταθμών, με την κατηγορία ότι μεταδίδουν «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια, για να δικαστεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος