Η στέρηση ανδρογόνων διπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας

Άλλες μελέτες είχαν συσχετίσει τη συγκεκριμένη ανδρική ορμονοθεραπεία με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και νόσου Αλτσχάιμερ. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος αφορά όλες τις αιτίες της άνοιας.

Η στέρηση ανδρογόνων, η οποία χρησιμοποιείται συχνά στον καρκίνο του προστάτη, υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας στους ασθενείς.

Οι  Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Κέβιν Νιντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας “JAMA Oncology”, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 9.300 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό άνοιας πριν τη διάγνωση του καρκίνου.

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 8% μεταξύ όσων είχαν κάνει ορμονοθεραπεία, έναντι ποσοστού 3,5% μεταξύ όσων δεν είχαν κάνει την ίδια θεραπεία. Οι ασθενείς που έκαναν θεραπεία στέρησης ανδρογόνων για αρκετά χρόνια, ήσαν εκείνοι που κινδύνευαν περισσότερο από άνοια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος