Οι παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (video)

Με ομιλίες συνέδρων και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών συνεχίζονται οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, για τρίτη ημέρα.

Αλέκος Φλαμπουράρης: «Είμαι σαφώς υπέρ ενός κόμματος μαζικού και ανοιχτού, αλλά και ενός κόμματος που θα είναι γειωμένο στην κοινωνία»

Σε μία ομιλία εστιασμένη στα κοινωνικά προβλήματα, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης περιέγραψε μέσω αυτών το «πρέπει» των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα πρέπει» όπως πρότεινε «να είναι καθημερινά σε επαφή με το κοινωνικό γίγνεσθαι, στο χώρο που εργάζονται, σπουδάζουν, διασκεδάζουν, στο χώρο που ζουν. Αυτό (είναι αναγκαίο) για να ακούν τα προβλήματα του κόσμου, να μπορούν να αφουγκράζονται τις αγωνίες του, και έτσι να τα μεταφέρουν στο κόμμα και την κυβέρνηση… Κλείνοντας ο Αλ. Φλαμπουράρης, είχε και μια φράση για το κόμμα:«Είμαι σαφώς υπέρ ενός κόμματος μαζικού και ανοιχτού, αλλά και ενός κόμματος που θα είναι γειωμένο στην κοινωνία. Αν το πετύχουμε αυτό, τότε να είστε σίγουροι πως θα κερδίσουμε».

Ανδρέας Νεφελούδης: «Είναι υποχρέωση μας να δημιουργήσουμε ένα νέο δυναμικό περιβάλον».

«Με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και για τα εργασιακά, με την επανακαθιέρωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων αρχίζει μια νέα μέρα για την Ελλάδα, για το κόμμα, για την κοινωνία, για την εργατική τάξη και την Αριστερά» τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι πια στο χέρι μας να κάνουμε πιο γοργά βήματα. Είναι υποχρέωση μας να δημιουργήσουμε ένα νέο δυναμικό περιβάλον. Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Με εργαλείο το κόμμα. Ενα κόμμα αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε» είπε ο κ. Νεφελούδης

Δημήτρης Βίτσας: «Οι αντίπαλοι τη δουλειά τους, εμείς τη δική μας»

«Οι αντίπαλοι τη δουλειά τους, εμείς τη δική μας. Ο λαός μπορεί και βλέπει και τα ξεχωρίζει. Αυτοί σχεδιάζουν την αποτυχία μας και την αποτυχία της χώρας. Η κοινωνία περιμένει από εμάς να πετύχουμε κι εκεί να μας στηρίξει, η αποτυχία μας δεν είναι επιλογή» τόνισε ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής ‘Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας.
Τόνισε αναφορικά με το κόμμα ότι «πρέπει να βρούμε τους τρόπους να επικρατεί ιεραρχική ευθύνη, συλλογικότητα, δημοκρατία, αποτελεσματικότητα». Αναφερόμενος στους στόχους του πρώτου συνεδρίου, είπε ότι επιτεύχθηκε ο πρώτος στόχος, της ανατροπής και της ανάληψης της διακυβέρνησης, ενώ αναφορικά με τον δεύτερο, για ένα κόμμα των μελών, σχολίασε ότι αν πει κάποιος ότι το φτιάξαμε, ψέμματα θα λέει. Πρόσθεσε όμως ότι από εδώ και πέρα, με βάση τις δυνατότητες μας μπορούμε. Τόνισε ότι το πρώτο κομμάτι το καταφέραμε γιατί αντί να νιώσουμε ότι πρέπει να αμυνθούμε, τολμήσαμε να φτιάξουμε ένα σχέδιο για να νικήσουμε.

Γιώργος Τσίπρας: «Έχουμε μεγάλη ιστορική ευκαιρία και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τη χάσουμε»

«Έχουμε μεγάλη ιστορική ευκαιρία και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τη χάσουμε» τόνισε ο Γιώργος Τσίπρας, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, διατυπώνοντας τη θέση ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση.
Είπε ότι η αριστερά πάντα τα έβγαλε πέρα στα δύσκολα «γιατί οι άνθρωποι και τα κόμματα τα έβγαζαν πέρα αναλαμβάνοντας καθήκοντα πέρα απ’ το μπόι τους». Ως προς το εάν υπάρχουν εγγυήσεις για το τελικό αποτέλεσμα, τόνισε ότι «αν κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις». Επισήμανε ότι ο κόσμος έχει κριτήριο και καταλαβαίνει, υποστηρίζοντας ότι γι’ αυτό κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν, όπως είπε «ο κόσμος ξαναψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι από εκεί και μετά θα έκανε άλλα πράγματα από όσα είχε υποσχεθεί στην αρχή. Και το έκανε αυτό ο κόσμος» είπε «γιατί κατάλαβε ότι δόθηκε μια μάχη όπου η κυβέρνηση τα έβαλε με τέρατα και το ίδιο κάνει και σήμερα».

Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Αν υπάρχει αριστερή διέξοδος ο μόνος χώρος που μπορεί να την περιγράψει και να επιδιώξει την πραγματοποιησή της είναι ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ»

«Ήλθαμε στο Συνέδριο με την προσδοκία να αναζητήσουμε την αριστερή διέξοδο από την κρίση, την επιτροπεία και τα μνημόνια» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,Τασία Χριστοδουλοπούλου στην ομιλία της στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Αναρωτιέμαι αν έχουμε εφοδιαστεί επαρκώς, όμως καταθέτω την βεβαιότητα μου ότι αν υπάρχει αριστερή διέξοδος ο μόνος χώρος που μπορεί να την περιγράψει και να επιδιώξει την πραγματοποιησή της είναι ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ».
Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί κυβερνητικό ανασχηματισμό «και να μένουν εκτός ο Νίκος Φίλης, για να γίνει το χατήρι της Εκκλησίας, ο Ανδρέας Ξανθός που παλεύει για την Υγεία και ο Πάνος Σκουρλέτης που δίνει την μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις» καταλήγοντας: «Πρέπει όλοι μαζί να φέρουμε εις πέρας το έργο μας».

Θοδωρής Δρίτσας: «Ναι στην κυβέρνηση της μετάβασης, ναι στην κυβέρνηση της Αριστεράς που μας αξίζει, όχι στην κυβέρνηση άνευ όρων και πάση θυσία»

«Ναι στην κυβέρνηση της μετάβασης, ναι στην κυβέρνηση της Αριστεράς που μας αξίζει, όχι στην κυβέρνηση άνευ όρων και πάση θυσία» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Στοχάζομαι και προβληματίζομαι όλον αυτόν τον καιρό για το αν θα μπορούσε μια άλλη πολιτική δύναμη, εκτός από την Αριστερά του 21ου αιώνα, να μπορεί να αναλάβει αυτό το τεράστιο βάρος, να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και νομίζω ότι μόνο ένα πολιτικό κόμμα με τα δικά μας αντιφατικά στοιχεία, μόνο αυτό, μπορεί να αναλάβει αυτό το βάρος. Από αυτήν την άποψη αισιοδοξώ ότι η Ιστορία δεν έκανε ένα καπρίτσιο, αλλά η Ιστορία ορθολογικά επέλεξε σε αυτήν την πραγματικότητα να αναδείξει μια τέτοια δύναμη με τα χαρακτηριστικά του για να παίξει αυτό τον ιστορικό ρόλο» είπε ο κ. Δρίτσας

Σταύρος Κοντονής: «Αυτή την μάχη πρέπει να την κερδίσουμε και να απαντήσουμε επιθετικά για να μπει ο κάθε κατεργάρης στην θέση του»

«Αυτό που συνέβη χθες, οι διεθνείς αθλητικές ομοσποδίες να επιβάλλουν επιτροπεία στην παράγκα του ελληνικού αθλητισμού, συνιστά νίκη της κυβέρνησης της αριστεράς. Ηταν αίτημα δικό μας και είναι νίκη δική μας» είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Από το βήμα του Συνεδρίου, ο κ. Κοντονής απευθύνθηκε στους «μεγαλοσχήμονες που ανακατεύονται με τον αθλητισμό» λέγοντας πως «ή θα συμβάλλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για διαφάνεια, εκδημοκρατισμό και πάταξη της διαφθοράς ή θα την έχουν απέναντι τους, όπως την είχαν ως σήμερα».
«Μπορεί να υπάρχουν πρόσκαιρες ταυτίσεις, όμως η κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με κανένα. Τους καλούμε να βοηθήσουν. Αν θέλουν, ας το κάνουν. Αν δεν θέλουν θα το κάνουμε εμείς με τον τρόπο που δείξαμε ενάμιση χρόνο τώρα» υπογράμμισε.
Ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για συστημικές δυνάμεις, πλουτοκρατία και κλεπτοκρατία που δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να πέσει η κυβέρνηση της αριστεράς, προσθέτοντας: «Αυτή την μάχη πρέπει να την κερδίσουμε και να απαντήσουμε επιθετικά για να μπει ο κάθε κατεργάρης στην θέση του».

Κώστας Πουλάκης: «Καιρός να γίνουμε η αριστερά όχι μόνο των αγώνων αλλά και της λύσης των προβλημάτων»

Η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 ήταν συμφωνία ελιγμών και όχι στρατηγικού χαρακτήρα ήττα, είπε ο Γ.Γρ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, σημειώνοντας πως το αν η συμφωνία θα αποδειχτεί απλώς μια παράκαμψη ή αν θα μας εκτρέψει για πάντα από το δρόμο μας και θα ματαιώσει τον προορισμό μας, δεν εξαρτάται μόνο από την αντιμετώπιση των σκληρών αντιπάλων εντός κι εκτός συνόρων αλλά και απο μας τους ίδιους και εμείς οι ίδιοι αυτό το πράγμα δεν θα το επιτρέψουμε.
Ο κ. Πουλάκης χαρακτήρισε ιστορικό το συνέδριο. Είπε ότι «ερχόμαστε από πολύ μακριά και θέλουμε να πάμε ακόμα μακρύτερα» επισημαίνοντας ότι «είμαστε το μόνο κόμμα της αριστεράς που είναι στην κυβέρνηση, στην καρδιά της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, στις πιο δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μεταπολεμικά». Τόνισε ότι ήρθε ο καιρός να γίνουμε η αριστερά όχι μόνο των αγώνων αλλά και της λύσης των προβλημάτων της κοινωνίας, η αριστερά της νίκης.

Δημήτρης Τζανακόπουλος:  «Το 2ο συνέδριο δεν είναι ιδρυτικό, είναι ένα συνέδριο συνέχειας μιας ριζοσπαστικής Αριστεράς»

«Οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα κόμμα οργανικά δεμένο με την κοινωνία, όχι ένα κόμμα στελεχών, όχι ένα κόμμα των εσωτερικών διευθετήσεων, αλλά ένα κόμμα ζωντανό στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, ζωντανό στα κινήματα, σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Το 2ο συνέδριο δεν είναι ιδρυτικό, είναι ένα συνέδριο συνέχειας μιας ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά. Είναι το συνέδριο μιας ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία κατάφερε να είναι σήμερα η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα από τα λάθη της, μέσα από τις αντιφάσεις της, μέσα από τα παράδοξα της, μέσα από τα σωστά και τα λάθη της» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Γιώργος Σταθάκης: «Δεν είμαστε χθεσινοί, δεν έχουμε πια άλλοθι»

Το τρίπτυχο της στρατηγικής που θα πρέπει να έχει το κυβερνών κόμμα, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας αλλά και, πρωτοτυπώντας, τι δεν υποσχέθηκε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν είμαστε χθεσινοί, δεν έχουμε πια άλλοθι, έχουμε ξεκινήσει μια πορεία που έχει βάθος, διάρκεια και προοπτική» παρατήρησε εισαγωγικά και παρέθεσε στη συνέχεια όσα δεν υποσχέθηκε να κάνει το κόμμα του. «Μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες και συσχετισμούς το πρώτο που δεν υποσχεθήκαμε είναι ότι δεν θα στρίψουμε στην πρώτη δυσκολία, ότι θα βρούμε μια έξοδο φυγής. Το δεύτερο που δεν υποσχεθήκαμε είναι ότι δεν θα επαναφέρουμε τον κρατικό καπιταλισμό σε μια χώρα, με εθνικό νόμισμα κυμαινόμενο.
Τρίτον, δεν υποσχεθήκαμε επίσης ότι δεν θα παραλάβουμε οποιοδήποτε ετοιμοπαράδοτο Μνημόνιο και δεν το παραλάβαμε. Το τέταρτο πράγμα που δεν υποσχεθήκαμε είναι ότι θα ανακυκλώσουμε το παλιό σύστημα, ότι δεν θα αντικαταστήσουμε τους κακούς δημοσίους υπαλλήλους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με δικούς μας, δεν θα αντικαταστήσουμε τους κακούς επιχειρηματίες με καλούς, αλλά θα έρθουμε ως διακυβέρνηση που θα κάνει τομές σε όλα αυτά και πολλά άλλα».

Γιάννης Μπασκόζος: «Δεν τα παρατάμε, δεν το βάζουμε κάτω»

«Δεν τα παρατάμε, δεν το βάζουμε κάτω, πεισμώνουμε, βάζουμε τα δυνατά μας, δεν γαντζωνόμαστε στις κυβερνητικές θέσεις, αλλά ακούμε αυτούς που λένε «μην τις παραδώσετε σ’ αυτούς που μας κατέστρεψαν, μην παραδώσετε την ελπίδα» είπε ο Γιάννης Μπασκόζος Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Είπε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην κυβερνητική εξουσία γιατί έσπασε το μπλοκ των δυνάμεων που στήριξαν τις κυβερνήσεις του αστικού μπλοκ και ταυτόχρονα επαγγέλθηκε συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένο μέλλον για στρώματα και κοινωνικές τάξεις.

Ιάσωνας Σχοινάς-Παπαδόπουλος: «Πάμε με την αλληλεγγύη κόντρα στον φόβο και τον ρατσισμό»

«Ανήκω σε μια γενιά που κατάφερε να δει αυτό που γενιές και γενιές συντρόφων, που έδωσαν και την ζωή τους, δεν κατάφεραν να δουν: την Αριστερά πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων, την Αριστερά κυβέρνηση, αυτό να το φυλάμε ως κόρην οφθαλμού» είπε ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ιάσωνας Σχοινάς-Παπαδόπουλος στην ομιλία του στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς, προσέθεσε, πάμε με την αλληλεγγύη κόντρα στον φόβο και τον ρατσισμό, παλεύουμε για τη δημοκρατία και σε αυτόν τον πόλεμο, εμείς θα κερδίσουμε στο τέλος, όχι για εμάς, αλλά για όσους βιώνουν την ανεργία, τη φτώχεια, τη μετανάστευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Αλέξης Χαρίτσης: «Πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουμε ότι είμαστε διαφορετικοί σε όλα τα επίπεδα»

«Μετά τη διάψευση της θεωρίας της αριστερής παρένεθσης το παλιό καθεστώς παίζει τα ρέστα του. Για την κυβέρνηση της αριστεράς δεν μπορεί να αρκεί να είμαστε λίγο καλύτεροι από αυτούς που ο λαός αποδοκίμασε τρεις φορές το 2015» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ.

Σημείωσε ότι «πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουμε ότι είμαστε διαφορετικοί σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο περιεχόμενο της πολιτικής όσο και στη λειτουργία της διακυβέρνησης και την οργάνωση και λειτουργία του κόμματος». Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι είναι σαφές σε όλους μας πως οι εύκολες λύσεις μας τελείωσαν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να πηγαίνες με αυτόματο πιλότο όταν έχεις να διασχίσεις αχαρτογράφητα νερά και πως πρέπει πάντα η πυξίδα μας να δείχνει προς την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και των λαϊκών τάξεων».

«Όλοι αποδεχόμαστε ότι το πρόγραμμα που καλούμαστε να απλοποιήσουμε αποτελεί το αποτέλεσμα ενός επώδυνου συμβιβασμού που απέχει πολύ από τα δικά μας οράματα» είπε.

Ρένα Δούρου: «Λερώνουμε τα χέρια, κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος»

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να υπεκφύγουμε με νέα ψευτοδιλήμματα, φτιάχνουμε μια νέα Αριστερά, μακριά από διαπιστώσεις, μακριά από εύκολες λύσεις, μακριά από ιδεολογικές καθαρότητες, λερώνουμε τα χέρια, κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος», επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην ομιλία της, στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτήρισε «ιδρυτικό».
Η κ. Δούρου αναφέρθηκε στο κλίμα από τις ομιλίες των συνέδρων κι έκανε σύγκριση ανάμεσα στο βράδυ της Πέμπτης, που υπήρξε υπερηφάνεια και συγκίνηση και στο βράδυ της Παρασκευής, που, όπως είπε, υπήρξε θυμός και παρατήρησε: “Επειδή ακριβώς δεν είναι η ελπίδα πια, είναι οι ζωές των ανασφάλιστων, είναι οι ζωές των μεταναστών που είναι πάνω μας, δεν έχουμε το περιθώριο να βάζουμε ψευτοδιλήμματα. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να ακούγονται ερινύες και ψευτοδιλήμματα από τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Κανείς δεν αναρωτήθηκε: Με το κόμμα τι θα κάνουμε; Θα κάνουμε επιτροπή δεοντολογίας; Θα δίνουν, επιτέλους, τα λεφτά τους οι βουλευτές; Θα είναι έτοιμοι οι υπουργοί να παραιτηθούν γιατί θα χρειαστεί να πάνε σε άλλο μετερίζι;»

Παύλος Πολάκης: «Να τελειώνει η κλάψα, τώρα κυβερνάμε, που σημαίνει συγκρουόμαστε»  

Μιλώντας ο Παύλος Πολάκης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, είπε ότι «εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η σύζυγός του δέχεται απειλητικά μηνύματα, “πάρε μαύρα ρούχα για τον άντρα σου και τον γιo σου”, και ανέφερε στη συνέχεια, «να τελειώνει η κλάψα, τώρα κυβερνάμε, που σημαίνει συγκρουόμαστε, που σημαίνει αλλάζουμε την πραγματικότητα που ζούμε».
Δεν πρόκειται ένα σύστημα ριζωμένο 70 χρόνια στη διαπλοκή και στις πελατειακές σχέσεις να σου πει “περάστε”, θα σε πυροβολήσουν με 45άρι, “αν βαστάς βασιλικό και τσι ραντίζεις” δεν θα κάνεις τίποτα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επικαλούμενος ρήση του Μ. Ναπολέοντα σύμφωνα με την οποία “καταστρέφεις καλύτερα αυτό που ξέρεις να αντικαταστήσεις”, ο κ. Πολάκης είπε ότι πρέπει να είμαστε εξαντλητικά συγκεκριμένοι στο τι πρέπει να αλλάξουμε, διαφορετικά, αν δεν γίνει αυτό, τότε το σύστημα σε 2-3 χρόνια θα μας ρουφήξει και θα γίνουμε σαν αυτούς, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήλθε γι’ αυτό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε την εξουσία γιατί έσπασε το κοινωνικό συμβόλαιο εξαγοράς της κοινωνίας και γιατί βρέθηκε μια ηγεσία, με τον Αλέξη Τσίπρα για να είμαστε ξεκάθαροι, που είπε “πάμε να κυβερνήσουμε”, είπε ο κ. Πολάκης, προσθέτοντας να το κρατήσουμε αυτό για να πάρουμε και την εξουσία.
Είπε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπάθησε να ισορροπήσει το σύστημα, δίνοντας επιπλέον 800 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν προσληφθεί πολλοί, προσθέτοντας ότι τώρα βγαίνουν κάτι συνδικαλιστές της συμφοράς, εξαπτέρυγα του Γεωργιάδη και του Λοβέρδου και λένε ότι πεθαίνει κόσμος στα νοσοκομεία. Τώρα σώζεται κόσμος στα νοσοκομεία, τόνισε ο κ. Πολάκης.

Ανδρέας Ξάνθος: «Είμαστε αποφασισμένοι να το παλέψουμε μέχρι τέλους»

«Η κοινωνία σε δύσκολη περίοδο μας ανέθεσε μια τεράστια ευθύνη και πρέπει να την αναλάβουμε και να τη διαχειριστούμε συλλογικά, με αλληλεγγύη μεταξύ μας και προσπαθώντας, στη διαρκή σύγκρουση με το παλιό που αντιστέκεται, να εμπλέξουμε τις πιο έμπιστες, αξιόπιστες και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος.
«Είμαστε αποφασισμένοι», είπε, «να το παλέψουμε μέχρι το τέλος, έχουμε αίσθηση της ιστορικότητας της συγκυρίας και εμπιστοσύνη στη δύναμη των ανθρώπων να αλλάζουν τη μοίρα τους».
Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι οι αντίπαλοι γνωρίζουν την κρισιμότητα της περιόδου για τη χώρα, την κυβέρνηση, και κυρίως την κοινωνία. Γι’ αυτό ο πόλεμος μαίνεται, είπε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η σκληρή αντιπαράθεση έχει πάρει πλέον στοιχεία επίθεσης βιοπολιτικής», καθώς «προσπαθούν να εμπεδώσουν αίσθημα γενικευμένης ανασφάλειας στην κοινωνία σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και ξέρουν ότι σε ένα τέτοιο κλίμα φόβου και αβεβαιότητας είναι πολύ πιο εύκολη η πολιτική χειραγώγηση».
Υπουργός Παιδείας: «Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία είναι θέμα δημοκρατίας και θέμα ταξικής πάλης, γιατί από εκεί περνάει η διάβρωση της δημοκρατίας και η καθυπόταξη των λαϊκών τάξεων»

Σία Αναγνωστοπούλου:«Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία είναι θέμα δημοκρατίας και θέμα ταξικής πάλης»

«Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία είναι θέμα δημοκρατίας και θέμα ταξικής πάλης, γιατί από εκεί περνάει η διάβρωση της δημοκρατίας και η καθυπόταξη των λαϊκών τάξεων», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, κατά την ομιλία της στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κ. Αναγνωστοπούλου είπε ότι το 2ο συνέδριο είναι το πιο κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνδιαμορφώνεται και συνδιαμορφώνει με πρωταγωνιστικό ρόλο την Αριστερά του 21ου αιώνα. «Αριστερά σήμερα και με τον καπιταλισμό να είναι σε τέτοιο ξέφρενο ρυθμό, είναι πάνω από όλα η υπεράσπιση της δημοκρατίας. Μπορεί να μας φαίνεται λίγο αλλά σε αυτή τη φάση που βρίσκονται οι κοινωνίες και η Ευρώπη αυτό είναι πάρα πολύ», επισήμανε. Τόνισε την ανάγκη να είναι σε εγρήγορση ο ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε το παράπονο ότι δεν την υπερασπίστηκαν στελέχη του κόμματος, όταν πέρυσι δέχθηκε «επίθεση» από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας.

Σωκράτης Φάμελλος: «Ούτε ένα βήμα πίσω. Μόνο μπροστά». 

Η εργασία και η δημοκρατία, μαζί με το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, είναι από τους παράγοντες που έκριναν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και θα κρίνουν και σήμερα το διακύβευμα της πολιτικής, είπε. «Η εργασία και η δημοκρατία είναι η δική μας “κόκκινη γραμμή”, δίνουν ένα νέο επαναστατικό νόημα στους σημερινούς αγώνες της Αριστεράς», επισήμανε.

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε «λάθος», που δεν πρέπει να επαναληφθεί, την υποτίμηση της σύγκρισης των προσδοκιών από μια κυβέρνηση της Αριστεράς σε σχέση με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν. Αναφέρθηκε στην ανάγκη προσήλωσης στην υλοποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για να βγει η χώρα από την κρίση και υπογράμμισε: «Ούτε ένα βήμα πίσω. Μόνο μπροστά. Πιο ψηλά τον πήχη για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Αννέτα Καββαδία: «Έγιναν και δεξιά  και αριστερά λάθη»

Κριτική σε συμπεριφορές που παρατηρούνται, άσκησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία. Έχοντας αφετηρία τη θέση ότι όσο λάθος είναι να μηδενίζει κανείς το έργο της κυβέρνησης, άλλο τόσο όμως και να θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς, η βουλευτής υποστήριξε ότι έγιναν και δεξιά και αριστερά λάθη. Και αναφερόμενη στις συμπεριφορές που παραπέμπουν σε πρακτικές του παρελθόντος τόνισε πως «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Στο κλείσιμο της ομιλίας , τόνισε: «Ναι, μπορούμε να πετύχουμε. Στοχεύοντας Αριστερά».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος