Ιράκ: Άρχισε η ανακατάληψη της Μοσούλης – Στήριξη από τις ΗΠΑ (video)

Οι Κούρδοι του Ιράκ κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πολλά χωριά στα ανατολικά της Μοσούλης, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, στο πλαίσιο της ευρείας επιχείρησης ανακατάληψη της Μοσούλης που άρχισε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

“Περίπου 4.000 πεσμεργκά συμμετέχουν στην επιχείρηση στο Χαζίρ, σε τρία μέτωπα, για να εκκαθαρίσουν τα γύρω χωριά που έχουν καταληφθεί από το ΙΚ”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γενική διοίκηση των κουρδικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί επιβεβαίωσε ότι κατά την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν μια έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως “καμπή στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία”. Ωστόσο προειδοποίησε ότι η εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ δεν θα σημάνει απαραιτήτως και το τέλος της τρομοκρατίας ή της βίας στη χώρα.

Ο Μπαρζανί τόνισε ότι οι κουρδικές δυνάμεις δεν πρόκειται να μπουν στη Μοσούλη, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση των εδαφών που καταλαμβάνουν οι Κούρδοι. Στο παρελθόν, Κούρδοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι όλα τα εδάφη που θα καταλάβουν οι πεσμεργκά θα ενσωματωθούν στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, δύναμη 30 χιλιάδων στρατιωτών,ο ιρακινός στρατός, κούρδοι μαχητές πεσμεργκά, η συμμαχία δυνάμεων των ΗΠΑ, καθώς και παραστρατιωτικές σουνιτικές και σιιτικές ομάδες.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, καθώς περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στήριξη ΗΠΑ στην επιχείρηση ανάκτησης της Μοσούλης

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε  την Κυριακή ότι είναι περήφανη που στέκεται δίπλα στους συμμάχους της, αφότου ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ανακοίνωσε την έναρξη μιας επιχείρησης για την ανάκτηση της Μοσούλης, πρωτεύουσας του λεγόμενου χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός Αμπάντι εξέδωσε διαταγές να ξεκινήσουν μεγάλες επιχειρήσεις να απελευθερωθεί η Μοσούλη μετά από δύο χρόνια σκοταδισμού υπό τους τρομοκράτες της ISIS” (όπως είναι επίσης γνωστό το Ισλαμικό Κράτος), είπε σε μήνυμα στο Twitter, ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη συμμαχία εναντίον του ΙΚ.

Κάθε επιτυχία στις ηρωικές ιρακινές δυνάμεις, τους Κούρδους Πεσμεργκά, και τους εθελοντές της Νινευή. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μαζί σας στην ιστορική αυτή επιχείρηση, είπε ο Brett Mcgurk.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο υποβάθμισε την πιθανότητα ανάληψης οποιουδήποτε νέου ρόλου, τονίζοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται πίσω από την εμπροσθοφυλακή και διαδραματίζουν ένα συμβουλευτικό ρόλο για την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις διαδραματίζουν ακόμη μια φορά έναν συμβουλευτικό ρόλο, έναν ρόλο υποκινητή αυτών των ιρακινών δυνάμεων…Οι περισσότερες από τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν βρίσκονται σε κανένα σημείο κοντά στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ, σε μια συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως πολλοί αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναλάβει αποστολές συμβουλευτικής ή υλικοτεχνικής στήριξης.

Πηγή: ΕΡΤ1
Φωτογραφία: eurokinissi

Σχετική Είδηση:Ιράκ: Ο στρατός είναι έτοιμος για την ανακατάληψη της Μοσούλης από την ISIS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος