Ο Δήμος Κέρκυρας συνυπέγραψε τη διακήρυξη κατά της CETA

Ευρωβουλευτές, Δήμαρχοι και Εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών από την Ευρώπη και τον Καναδά παραβρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη, στη Σύνοδο των Πολιτών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με σκοπό την υπογραφή κοινής διακήρυξης ενάντια στη νέα εμπορική συμφωνία Ευρωπαικής Ένωσης – Καναδά. (CETA).
Ο Δήμος Κέρκυρας εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ανδρέα Σκούπουρα, ο οποίος συνυπέγραψε τη διακήρυξη των πολιτών ενάντια στη συμφωνία αυτή. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας συμφωνίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, μιας Ευρώπης των Λαών. Το βασικό σημείο της CETA στο οποίο διαφώνησε είναι η εκδίκαση των εμπορικών διαφορών σε ειδικά δικαστήρια που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό και θα προκρίνουν το συμφέρον των εταιρειών και όχι το δίκαιο της Ευρώπης ή των επι μέρους χωρών και θα μπορούν να στρέφονται εναντίον κυβερνήσεων και Δήμων.

Η Κέρκυρα ήταν η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση αυτή και μάλιστα, ο αντιδήμαρχος κλήθηκε να κλείσει τις εργασίες της συνάντησης παρότι είχε ήδη μιλήσει νωρίτερα.

Η συνάντηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της πρώτης πανευρωπαϊκής συνόδου που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2016 στη Bαρκελώνη, από την οποία προέκυψε και η διακήρυξη της Βαρκελώνης, που προσυπογράφουν πολλοί Δήμοι, συμπεριλαμβανομένου του Αιγάλεω και της Κέρκυρας. Επιπλέον παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του πανεπιστημίου Tufts, η οποία αποδομεί τις μη ρεαλιστικές βασικές υποθέσεις (πλήρης απασχόληση, απουσία ανισοτήτων) και την μεθοδολογία των νεοφιλελεύθερων οικονομικών υποδειγμάτων, στα οποία έχουν βασιστεί μελέτες υπέρ της CETA. Η CETA, σύμφωνα με έρευνες μεγάλων οικονομικών ιδρυμάτων, θα προκαλούσε την απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας στα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη.

Η σύνοδος Ε.Ε – Καναδά για την υπογραφή της συμφωνίας CETA που ήταν προγραμματισμένη για 27 -28 Οκτωβρίου 2016 αναβάλλεται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος