Ανεπαίσθητη η επίπτωση στο πλεόνασμα από τα έσοδα των αδειών

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει ανεπαίσθητη επίπτωση στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2016 και το 2017 όπως προκύπτει από την τοποθέτηση στελέχους του υπουργείου Οικονομικών.

Η απώλεια 250 εκ. ευρώ περίπου από τις τηλεοπτικές άδειες δημιούργησε ερωτηματικά για το μέγεθος των επιπτώσεων στο προϋπολογισμό του 2016 και του 2017 και τις ενδεχόμενες απαιτήσεις των δανειστών σε μια τέτοια περίπτωση.

Ομως, τα νούμερα είναι πολύ μικρά για να δικαιολογούν προβληματισμό με βάση την τοποθέτηση του στελέχους.

Δημοσιονομικά είναι 25 εκ. ευρώ το έτος για 10 χρόνια σύμφωνα με τη μέθοδο της Eurostat λόγω του ότι είναι δεκαετής εκχώρηση δικαιώματος. (Η) Ταμειακή (επίπτωση) είναι 85 εκ. ευρώ για τρία χρόνια,” τόνισε ο ίδιος.

Η λογιστική μέθοδος σε δεδουλευμένη βάση (accrual) χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος με το οποίο κρίνονται οι επιδόσεις κάθε χώρας από την Eurostat. Η δεδουλευμένη διαφέρει από την ταμειακή μέθοδο.

Στη περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν κάποιες προσαρμογές στον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος λόγω προγράμματος. Οι προσαρμογές έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται στο 0,50% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,75% για το 2017 σύμφωνα με το τρίτο οικονομικό πρόγραμμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος