YA OHE: Περισσότερες από ποτέ οι απώλειες στη Μεσόγειο φέτος

Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι απώλειες ανθρώπινων ζωών προσφύγων και μεταναστών που έχουν διασχίσει μέχρι στιγμής τη Μεσόγειο, όπως σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Και μάλιστα ενδέχεται η θλιβερή “στατιστική” να αυξηθεί, καθώς απομένουν άλλοι δύο μήνες έως το τέλος του 2016.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως: “Εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση αυτή, η Υ.Α. αναφέρει ότι 3.740 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής το 2016, ελάχιστα λιγότεροι από τους 3.771 θανάτους που καταγράφηκαν συνολικά το 2015.

Στην ανακοίνωση τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος τύπου της Υ.Α. William Spindler είπε: “Είναι η χειρότερη χρονιά με τις περισσότερες απώλειες ζωής που έχουμε δει ως σήμερα. Από 1 στους 269 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους πέρυσι διασχίζοντας τη Μεσόγειο, για το 2016 η πιθανότητα να χάσει κάποιος τη ζωή του έφτασε να είναι 1 στους 88.

Ο κ. Spindler είπε ότι ο αριθμός των απωλειών είναι πολύ μεγάλος, παρότι έχει μειωθεί αρκετά ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη. Την περασμένη χρονιά, τουλάχιστον 1.015.078 άνθρωποι επιχείρησαν το πέρασμα αυτό. Φέτος μέχρι στιγμής οι αφίξεις είναι 327.800.

“Ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία η πιθανότητα να χάσεις τη ζωή σου είναι ακόμα μεγαλύτερη, με 1 στους 47 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην οδό της Κεντρικής Μεσογείου.

“Οι διακινητές χρησιμοποιούν σήμερα σκάφη κατώτερης ποιότητας – ακατάλληλες φουσκωτές βάρκες που πολλές φορές δεν αντέχουν ως το τέλος του ταξιδιού. Αρκετά περιστατικά φαίνεται να συνδέονται με τις κακές καιρικές συνθήκες”, εξήγησε ο κ. Spindler”.

Σε επίπεδο προτάσεων, η ΥΑ του ΟΗΕ σημειώνει ότι: “Χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη και μεγαλύτερη προσοχή στο να αυξηθούν σημαντικά οι διαθέσιμες νόμιμες οδοί προκειμένου να μπορούν οι πρόσφυγες να φτάνουν στην ασφάλεια.

Στις οδούς αυτές περιλαμβάνεται η ενισχυμένη επανεγκατάσταση (resettlement) και η εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους, η οικογενειακή επανένωση, οι ιδιωτικές χορηγίες και η χορήγηση βίζας στους πρόσφυγες για ανθρωπιστικούς λόγους, για σπουδές και για εργασία.

“Το υψηλό ποσοστό των θανάτων μας υπενθυμίζει επίσης τη σημασία που έχουν οι συνεχείς και δυναμικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης – χωρίς τις οποίες τα ποσοστά θνησιμότητας θα ήταν σχεδόν σίγουρα υψηλότερα”, είπε ο κ. Spindler”.

Πηγή φωτο: ΥΑ ΟΗΕ – © Massimo Sestini για το Ιταλικό Ναυτικό

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος