«Λαμπεντούζα» – Τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Κυδωνία (audio)

Το έργο «Λαμπεντούζα» του Άντερς Λουστγκάρτεν, παρουσιάζει, για έξι τελευταίες παραστάσεις, η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ στο θέατρο Κυδωνία στα Χανιά, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Η παράσταση «ανεβαίνει» ξανά, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι περσινές, από την Παρασκευή 4 μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.30 το βράδυ και τις Κυριακές απογευματινή στις 7.30.
Η Λαμπεντούζα, στο συγκεκριμένο έργο, είναι το νησί του Παραδείσου. Το σημείο όπου η Αφρική συναντάει τη Ρώμη. Γραφικές, καρτ ποστάλ τοποθεσίες, σπάνιες ακρογιαλιές με χρυσές αμμουδιές, αλλά και οι ακτογραμμές όπου τα κύματα της θάλασσας πλένουν και ξεπλένουν τα πιο σπαρακτικά τους συντρίμμια.
Ο Στέφανο προέρχεται από μια οικογένεια πάππου προς πάππου Ιταλών ψαράδων. Όμως τον εικοστό πρώτο αιώνα τα δίχτυα του πιάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό : η δουλειά του τώρα είναι να ανασύρει τα σαπισμένα πτώματα των μεταναστών που πνίγονται στη Μεσόγειο. Παράλληλα, σε κάποια άθλια γωνιά της Μεγάλης Βρετανίας η Ντενίζ, μιγάς που εργάζεται ως εισπράχτορας σε κάποια τοκογλυφική επιχείρηση, καθώς γυρνά από πόρτα σε πόρτα για να μαζεύει τις καθυστερημένες δόσεις δανείων ακούγοντας κάθε είδους σχόλιο για τους μετανάστες, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της πιο απρόσμενης οικονομικής παρακμής στην «ευημερούσα» Ευρώπη του 2015.
«Λαμπεντούζα» – Τελευταίες παραστάσεις στο Θέατρο Κυδωνία (audio)

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Μιχάλης Βιρβιδάκης αναφέρθηκε στην παράσταση και επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το έργο δημιουργεί τη σύγκριση ανάμεσα στον τρόπο που ζει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή και στο πρόβλημα των μεταναστών, είτε αυτοί έρχονται προς την Ευρώπη είτε βρίσκονται ήδη και ζουν ανάμεσά μας.
Είναι ένα κείμενο που συγκινεί, που μπαίνει στη θέση αυτών των ανθρώπων και αναδεικνύει τα προβλήματά τους. Προβλήματα, που όπως ανέφερε ο κ. Βιρβιδάκης, δεν τα προκάλεσαν οι μετανάστες στον εαυτό τους. Και πάλι η Ευρώπη είναι υπεύθυνη γι’ αυτά τα προβλήματα, άσχετα αν κάνει πως δεν το βλέπει, τόνισε ο σκηνοθέτης.
Το έργο έχει άμεση σχέση με την ελπίδα, πρόσθεσε ο κ. Βιρβιδάκης, καθώς εμείς αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ζούμε χωρίς ελπίδα, σε μια μεταβατική εποχή όπου ο κόσμος προβληματίζεται πάρα πολύ. Μέσα από το προσφυγικό, την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια που περικλείει το πρόβλημα αυτό, προκύπτει η ελπίδα και η αίσθηση ότι υπάρχει κάτι που έχει νόημα σ’ αυτόν τον κόσμο. Μας δείχνει ότι σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, η διέξοδος είναι η ανθρώπινη αλληλεγγύη. Ότι στις στιγμές της κρίσης, αν ο άνθρωπος θέλει να προσφέρει κάτι στον εαυτό του, τότε πρέπει να σταθεί αλληλέγγυος στα προβλήματα του άλλου.

Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Βιρβιδάκης
Σκηνικά και κοστούμια: Ξανθή Κόντου
Συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Φωτισμοί: Μαρία Μπαλαντίνου
παίζουν οι ηθοποιοί
Κατερίνα Μαντίλ
Μιχάλης Βιρβιδάκης
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Μιχάλης Βιρβιδάκης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος