Στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ο προϋπολογισμός

Στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ξεκίνησε στις 9.30 η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017, που προβλέπει ανάπτυξη 2,7%, πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ, παρεμβάσεις 1,4 δισ. για ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, αλλά και αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων κατά 2,4 δισεκατομμύρια. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Ενδεικτικές της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν και οι χθεσινές ομιλίες των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Με αντεγκλήσεις ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας σημειώνοντας ότι “ο νέος προϋπολογισμός, παγιώνει τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι ρεαλιστικός, αναπτυξιακός και πλεονασματικός”, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, τονίζοντας: «Χτίσατε σχέδιο αριστερής παρένθεσης και εκτός από το άδειο Μαξίμου παραδώσατε και τα άδεια ταμεία».

“Ο προϋπολογισμός αυτός αποτυπώνει ότι τα δύο χρόνια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν χρόνια οπισθοδρόμησης», είπε ο Γενικός Εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος εκτίμησε ότι “η κυβέρνηση θα επιδιώξει, τους επόμενους μήνες, ηρωική έξοδο για να περιορίσει την έκταση της ήττας της”.

Ο γενικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό “ταφόπλακα της ανάπτυξης” και επίσης, ζήτησε “λογιστικό έλεγχο του χρέους’.

«Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει το κόστος που σώρευσε σε βάρος του λαού μας αυτή η πολιτική» ανέφερε ο γενικός εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιωάννης Κουτσούκος.
Ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι “το φάντασμα του κόφτη πλανιέται πάνω από την κυβέρνηση και την αναγκάζει να παίρνει επαχθή μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής”.

«Αυτό θα είναι το ματωμένο πλεόνασμα», που προβλέπει η κυβέρνηση, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλοςκαι χαρακτήρισε “κοροϊδία τα περί στήριξης των λαϊκών στρωμάτων.Το σύνολο των παρεμβάσεων για το 2017 ανέρχονται στα 4 δις και αφορούν δαπάνες, με μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και με αύξηση των κοινωνικών εισφορών”, επισήμανε.

“Αυτός είναι ο σημαντικότερος προϋπολογισμός της οκταετίας και πρέπει να πετύχει, διότι εάν αποτύχει θα αποτύχει ολόκληρη η Ελλάδα και εάν επιτύχει αυτό θα αφορά και την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι”, δήλωσε ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δ. Καμμένος.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ παίζει τα τελευταία πολιτικά χαρτιά της, αλλά οι πολίτες είναι εξοργισμένοι από την εξοντωτική πολιτική φορολόγησης», δήλωσε ο εισηγητής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Γιώργος Αμυράς.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην επιτροπή Οικονομικών θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, προκειμένου την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η συζήτηση στην ολομέλεια.

Σήμερα, έχουν οριστεί δύο συνεδριάσεις στην Επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό και θα ακολουθήσουν δύο ακόμη συνεδριάσεις στην επιτροπή την προσεχή Τρίτη.

Τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 κατέθεσε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, διευκρινίζοντας ότι μαζί με τον τόμο που αναφέρεται στις φορολογικές δαπάνες, κατέθεσε και τις Εκθέσεις των Γενικών Διευθυντών Φορολογίας και φορολογικών ελέγχων, Τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης, Διοίκησης και δημοσιονομικών ελέγχων, καθώς και τις δηλώσεις του Άρθρου 8 του Νόμου 2362/1995.

Οι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, είναι:

Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδος της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό, με πρόβλεψη ότι το 2017 θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1.75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.

Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

Σχετική είδηση:Ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη μετά την ελάφρυνση του χρέους

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος