ΟΗΕ: Φριχτή η κατάσταση στο ανατολικό Χαλέπι-16.000 οι άμαχοι

Φριχτή η κατάσταση στο Χαλέπι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 16.000 άμαχοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες συνοικίες. Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε το 50% του εδάφους του ανατολικού Χαλεπίου που κατείχαν οι αντάρτες. Εντείνονται οι μάχες.

Σχεδόν 16.000 άμαχοι έχουν φύγει από το ανατολικό Χαλέπι «τις τελευταίες ημέρες» και έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες συνοικίες της πόλης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο’ Μπράιεν, ο οποίος έκανε λόγο για μια «ανησυχητική και φριχτή» κατάσταση.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για την τύχη των αμάχων εξαιτίας της ανησυχητικής και φριχτής κατάσταση στο Χαλέπι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ο’ Μπράιεν.

Αφού αντιστάθηκαν στην πολιορκία που έχει επιβάλει στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της πόλης ο συριακός στρατός από τον Ιούλιο, οι περίπου 250.000 κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπιού φαίνεται να έχουν αρχίσει να το εγκαταλείπουν.

«Η ένταση των επιθέσεων που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες στις συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού έχει αναγκάσει χιλιάδες αμάχους να φύγουν προς άλλες περιοχές της πόλης», εξήγησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για έως και 16.000 ανθρώπους που έχουν ήδη εκτοπιστεί, πολλοί σε αβέβαιες και επικίνδυνες συνθήκες. Είναι πιθανό χιλιάδες άλλοι να μην έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν, αν οι μάχες συνεχίσουν (…) να εντείνονται στη διάρκεια των επόμενων ημέρων», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο ανατολικό Χαλέπι δεν υπάρχουν πλέον νοσοκομεία που λειτουργούν, τα αποθέματα τροφίμων έχουν σχεδόν εξαντληθεί, πρόσθεσε ο ίδιος στην ανακοίνωσή του.

«Παράλληλα οι τυφλοί βομβαρδισμοί κατοικημένων από αμάχους περιοχών (…) συνεχίζονται στο δυτικό Χαλέπι (που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις), με αποτέλεσμα να σκοτώνονται και να τραυματίζονται άμαχοι και να έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι τις τελευταίες εβδομάδες», αποκάλυψε ο Ο’ Μπράιεν.

Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν το ανατολικό Χαλέπι

 Οι βομβαρδισμοί αυτοί προέρχονται από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες.

Το ανατολικό Χαλέπι δεν θα αντέξει για πολύ, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο καιρό θα μπορέσει να αντέξει το ανατολικό Χαλέπι καθώς εντείνονται οι μάχες εκεί.

«Προφανώς δεν μπορώ να το αρνηθώ, πρόκειται για μια εντατικοποίηση της στρατιωτικής επιχείρησης και δεν μπορώ να προβλέψω πόσο καιρό θα αντέξει το ανατολικό Χαλέπι», είπε ο ντε Μιστούρα μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της πόλης που σφυροκοπούνται από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του.

«Υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη κινητικότητα στο στρατιωτικό μέτωπο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν ή αγνοούνται σήμερα μετά τις αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού στην Μπαμπ αλ Νάιραμπ στο ανατολικό Χαλέπι.

Το Παρατηρητήριο επεσήμανε ότι αεροπορικές επιδρομές, περιλαμβανομένων ρίψεων βαρελιών με εκρηκτικά, σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού στη διάρκεια της νύχτας.

Τα Λευκά Κράνη, η ομάδα διασωστών που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, ανακοίνωσαν ότι αεροσκάφη της συριακής αεροπορίας έπληξαν τη συνοικία Μπαμπ αλ Νάιραμπ την ώρα που οι κάτοικοι προσπαθούσαν να φύγουν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άμαχοι.

Η μεγάλη επιχείρηση του συριακού στρατού εκδίωξε τους αντάρτες από το βόρειο τμήμα του ανατολικού Χαλεπιού και πλέον έχουν υπό τον έλεγχό τους μόνο τα δύο τρίτα της περιοχής αυτής.

«Δεν έχει σημειωθεί νέα προέλαση (των κυβερνητικών δυνάμεων), όμως ο βομβαρδισμός και οι μάχες εξακολουθούν να είναι έντονες, κυρίως στην Αζίζα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης Τζάμπα Σαμίγια, μια από τις κυριότερες οργανώσεις των ανταρτών στο Χαλέπι.

Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε το 50% του εδάφους του ανατολικού Χαλεπίου

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως ο συριακός στρατός σημείωσε μεγάλη πρόοδο τις τελευταίες 24 ώρες και άλλαξε δραματικά την κατάσταση επί του πεδίου.

“Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, χάρη σε πολύ καλά προετοιμασμένες και προσεκτικές ενέργειες, οι σύροι στρατιώτες κατάφεραν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση”, δήλωσε ο υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

“Στην πράξη το ήμισυ της περιοχής που κατείχαν οι αντάρτες τα τελευταία χρόνια στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου έχει απελευθερωθεί πλήρως”, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος