Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για τεχνική συμφωνία πριν από το Eurogroup (video)

Αγώνα δρόμου για την επίτευξη μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) δίνουν κυβέρνηση και θεσμοί που θα επιτρέψει στο Eurogroup της Δευτέρας να συζητήσει την ελάφρυνση του χρέους, πέραν των βραχυπρόθεσμων μέτρων, κι ενώ είναι σαφές πλέον ότι η τελική συμφωνία παραπέμπεται για αργότερα.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς και μια κατ’ αρχή συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο δεν είναι μεν εύκολη αλλά είναι εφικτή, αναφέρει εμπλεκόμενος.

Ομως, θα πρέπει να επιτευχθεί κάποιου είδους πολιτική συνεννόηση στα εργασιακά, καθώς άλλα εμπόδια όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και η στελέχωση του ΔΣ του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων μπορούν να ξεπερασθούν.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, μια τηλεδιάσκεψη των θεσμών με τους υπουργούς των οικονομικών της Ευρωζώνης μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει κάποιος πολιτικός συμβιβασμός στα εργασιακά με υποχώρηση της Αθήνας στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και των θεσμών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Επίσης, κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι η διαφορά με τους θεσμούς στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2018 είναι μικρή. Ομως, υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες από κοινοτικούς παράγοντες για την στάση του ΔΝΤ.

Ενας απο αυτούς ήθελε το ΔΝΤ να εκτιμά πως το δημοσιονομικό κενό είναι σημαντικό για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, επιμένοντας στη λήψη επιπλέον μέτρων ενώ άλλος ισχυριζόταν ότι το ΔΝΤ τηρεί στάση ανοχής. Δεν υπάρχει απάντηση από στελέχη του Ταμείου.

Σημειώνεται ότι υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι η συμφωνία θα έπρεπε να έχει το πράσινο φως του ΔΝΤ. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος θεωρείται πως είναι κοντά στο Γερμανό υπουργό κ. Σόιμπλε.

Πάντως, αν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, έστω με αστερίσκους, δεν καταστεί εφικτή μέχρι το Eurogroup αναμένεται να υπάρξει κάποια ανακοίνωση για την ύπαρξη σημαντικής προόδου που θα παραπέμπει σε σύντομο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ιδίως, αν το ιταλικό δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί.

Το Eurogroup δεν θα ρίξει λάδι στη φωτιά των αγορών (αν η ιταλική μεταρρύθμιση απορριφθεί). Χρειάζεται μια θετική αποτίμηση για την Ελλάδα την Δευτέρα και πιστεύω ότι θα την έχουμε. Χρειαζόμαστε καλά νέα,” μας τόνισε κοινοτικός αξιωματούχος την Πέμπτη το βράδυ.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM θα παρουσιάσει στο Eurogroup τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για την εφαρμογή τους από τις αρχές του 2017.

Ομως, το ζητούμενο είναι να ξεκινήσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο Eurogroup της Δευτέρας ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αναφέρθηκε εκ νέου χθες στην ανάγκη επίτευξης τεχνικής συμφωνίας που θα επιτρέψει στο Eurogroup να προχωρήσει σε μια σοβαρή συζήτηση για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και σε μια εποικοδομητική συζήτηση για τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων μέτρων και ενός σχεδίου για τα μεσοπρόθεσμα που αφορούν την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.

Πηγή: Αίθουσα Σύνταξης ert.gr, ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Δημ. Κοντογιάννης
Ρεπορτάζ video: Μιχαήλ Γελαντάλις, Κώστας Λασκαράτος, Γιώργος Παππάς

Σχετική είδηση: Εκπρόσωπος Σόιμπλε: O ESM επεξεργάζεται τα βραχυπρόθεσμα άμεσα μέτρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος