Η Κ.Ο.Θ στο 5ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο 5ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης συμπράττοντας με έξι ιδιαιτέρως ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους νέους Έλληνες πιανίστες σε ένα διήμερο όπου θα παρουσιαστεί σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση ολόκληρο το έργο του Φρεντερίκ Σοπέν για πιάνο και ορχήστρα. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Ο Σοπέν ονομάστηκε ‘ποιητής του πιάνου’ σε μια προσπάθεια να περιγραφεί η μοναδική του δεξιοτεχνία και το απαράμιλλο ταλέντο του. Όποιος είχε τη σπάνια τύχη να τον απολαύσει γοητευόταν αμέσως από το εκφραστικό του ύφος, που συνδύαζε τη λεπτότητα με την αρρενωπότητα και τη δύναμη με την ηρεμία. Αυτή η τύχη ήταν πραγματικά σπάνια, δεδομένου ότι ο χαμηλών τόνων χαρακτήρας του και η κακή του υγεία συνετέλεσαν ώστε να δώσει μόνο τριάντα κοντσέρτα σε όλη του τη ζωή. Η ‘Φαντασία πάνω σε Πολωνικές μελωδίες’ είναι μία σύνθεση με έντονες αναφορές σε τραγούδια και χορούς της λαϊκής πολωνικής παράδοσης που αποκαλύπτει όλα τα χαρακτηριστικά της πιανιστικής τεχνικής του συνθέτη. Το ‘Andante spianato’ με τη ‘Μεγάλη Λαμπρή Πολωνέζα’ ανήκουν στα πλέον δημοφιλή έργα του Σοπέν και δοκιμάζουν ποικιλοτρόπως τη δεξιοτεχνία του εκτελεστή. Το πρώτο είναι ένα λιτό εισαγωγικό κομμάτι, γεμάτο απαλότητα και ηρεμία που στρώνει ιδανικά το δρόμο για το δημοφιλή πολωνικό χορό. Στα δύο κοντσέρτα του για πιάνο ο Σοπέν χρησιμοποιεί την ορχήστρα σε μάλλον συνοδευτικό ρόλο και αφήνει το πεδίο ελεύθερο στους πιανίστες να ανακαλύψουν τις ηχητικές αποχρώσεις που θα μεταδώσουν όλο το λυρισμό της γραφής του. Το ‘Krakowiak σε μορφή ροντό’ είναι επίσης βασισμένο σε χορό. Ο Σοπέν εμπλουτίζει τα πρωτογενή μελωδικά και ρυθμικά στοιχεία με ποικίλα δεξιοτεχνικά περάσματα του πιάνου. Τέλος, παρόλο που οι ‘Παραλλαγές στο ‘La ci darem lamano’ είναι μόλις το πρώτο έργο του για πιάνο και ορχήστρα, καταφέρνει με έξοχο τρόπο να μετατρέψει τον ποιητικό λόγο σε βιρτουοζιτέ. Όπως είπε λοιπόν και ο Σούμαν για τον 17χρονο μόλις Σοπέν, μόλις άκουσε το συγκεκριμένο έργο:«Βγάλτε τα καπέλα σας κύριοι! Ιδού μία ιδιοφυία!»
Παρασκευή 9 & Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 20:30
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.Διεύθυνση ορχήστρας: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
Πιάνο: Ελεονώρα Αποστολίδη, Αλεξία Μουζά, Νεφέλη Μούσουρα, Αλέξανδρος Σαρακενίδης, Πάρις Τσενίκογλου,Πέννυ Τσιλιβάκου
Πρόγραμμα: Παρασκευή 09/12/2016 Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849):Fantasy on Polish Airs σε λα μείζονα, έργο 13 (σολίστ Πέννυ Τσιλιβάκου) Andante Spianato et Grande Polonaise Brillante, σε μι ύφεση μείζονα, έργο 22 (σολίστ Νεφέλη Μούσουρα)Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε φα ελάσσονα, έργο 21 (σολίστ Πάρις Τσενίκογλου)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος