Διέκοψε ο συριακός στρατός τις επιχειρήσεις στο Χαλέπι-Κόλαση για 150.000 αμάχους (video)

Ρωσία και Δαμασκός ανακοίνωσαν πως σταματούν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι, την ώρα που περισσότεροι από 150.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στη ζώνη του πυρός. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο μόνο στις μάχες του τελευταίου μήνα έχουν σκοτωθεί πάνω από 800 άνθρωποι και περισσότεροι από 3.000 έχουν τραυματιστεί.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διεξάγεται στο Αμβούργο, τόνισε πως Ρώσοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν στη Γενεύη το Σάββατο για να συζητήσουν τους τρόπους για την απομάκρυνση όλων των μαχητών και των αμάχων κατοίκων που επιθυμούν να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι.
Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση του τόνισε πως οι ΗΠΑ «θα περιμένουν να δουν» κατά πόσον η Ρωσία θα τηρήσει αυτή την παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων.
«Η προσέγγιση μας από την αρχή είναι ότι ακούμε προσεκτικά τις δηλώσεις των Ρώσων, αλλά ελέγχουμε εξονυχιστικά τις ενέργειες τους», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Ερνεστ.

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 3.000- 5.000 τραυματίστηκαν στο πολιορκούμενο ανατολικό Χαλέπι της Συρίας τις τελευταίες 26 ημέρες, ενώ οι άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη θανατική καταδίκη, προειδοποίησε την Πέμπτη, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Χαλεπιού. Σήμερα 150.000 άνθρωποι απειλούνται με αφανισμό. Απευθύνουμε έκκληση να μπει ένα τέλος στους βομβαρδισμούς και να δοθούν εγγυήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση όλων, δήλωσε ο Μπρίτα Χάτζι Χασάν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο Ταούφικ Τσαμάα, ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Συριακών Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (UOSSM), είπε ότι 1.500 άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν για ιατρικούς λόγους, ωστόσο οποιαδήποτε επιχείρηση απομάκρυνσής τους πρέπει να επιτηρείται από διεθνείς παρατηρητές προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να τους εκτελέσουν ή να τους μεταφέρουν προς άλλη κατεύθυνση στη διαδρομή για το νοσοκομείο.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος