Τσίπρας: Θα γεφυρωθούν οι διαφορές – Νέα πυρά κατά ΔΝΤ (video)

“Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης”, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επαφές του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι θεσμοί θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση από το κοινωνικό πακέτο που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι “η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και συνεχίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Είχαμε σημαντική υπεραπόδοση και η οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης. Σε αυτήν την κρίσιμη φάση, είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε για να διατηρηθεί η πορεία της ανάκαμψης. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο, ορισμένοι να επαναφέρουν αυτό το διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος του λαού που έχει υποφέρει αυτά τα 8 χρόνια λιτότητας. Είναι μια δύσκολη εποχή, δεν χωράνε ούτε εκβιασμοί ούτε καπρίτσια”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός είπε πως “πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή του για τα μέτρα λιτότητας μετά το τέλος του προγάμματος είναι μια εμμονή αντιδημοκρατική. Κανένα κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια μέτρα. Αν κρίνει ότι δεν μπορούμε να πιάσουμε το 3,5%, έπρεπε να πιέσει προς άλλη κατεύθυνση και όχι την Ελλάδα. Πρέπει να κατανοήσει οτι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο βασικό στοιχείο είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ευρώπη και λαμβάνοντας υποψη την προσήλωση της Ελλάδας όλοι θα ασυμβαλουν στην ολοκλήρωση της β’ αξιολογησης”.

Για τα μέτρα υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων και τον ΦΠΑ στα νησιά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “πρόκειται για μέτρα που δεν θέτουν σε καμιά διακινδύνευση τους στόχους του προγράμματος. Η απόφαση αυτή ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια έναντι των στόχων του 2016. Αναμένουμε τις κατάλληλες διαβουλεύσεις και την έκθεση των θεσμών, που να λέει τα αυτονόητα, ότι δεν υπάρχει καμιά δημοσιονομική επίπτωση”.

Σχετική είδηση: Τσίπρας: Ώρα για υπέρβαση με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος