Ο ρόλος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του INSULEUR στις κυβερνητικές αποφάσεις για τα νησιά

Σημαντικός είναι ο ρόλος που έπαιξαν τόσο ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. όσο και ο INSULEUR στην καταλυτική για τη ζωή των ελληνικών νησιών απόφαση της κυβέρνησης να ανασταλεί η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, από 01/01/2017, στα νησιά τα οποία επωμίζονται το βάρος της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης, και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή, αλλά και τη γενικότερη δέσμη μέτρων και δράσεων που αφορούν όλα τα νησιά της χώρας, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του στη Νίσυρο.

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, αλλά και το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις επί μακρόν επαφές τους τόσο με τις ελληνικές αρχές όσο και εκείνες της Ε.Ε έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους μάχη για την προάσπιση της νησιωτικότητας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νησιωτών, εν μέσω πολύ αντίξοων οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι το Επιμελητήριο Χανίων διά του προέδρου του Γιάννη Μαργαρώνη ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ του ΕΟΑΕΝ και Οικονομικός Επόπτης του Insuleur έδωσε το δικό του αγώνα προς την κατεύθυνση αυτή.

Μεταξύ των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για να νησιά περιλαμβάνονται και μία σειρά μέτρων που ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν. είχε το προηγούμενο διάστημα προτείνει αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στα στελέχη της κυβέρνησης, με τα οποία είχε επαφές για τα προβλήματα που ταλανίζουν όχι μόνον τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τους κατοίκους τους εν γένει.

Στην εν λόγω κατηγορία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• “Αναστολή αύξησης ΦΠΑ για όλα τα νησιά της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο.
• Για την καταγραφή και επεξεργασία προτάσεων για την ανάπτυξη των νησιών ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ προωθείται προς υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής.
• Την διεκδίκηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εδαφικής συνοχής για τις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωτοβουλίες για να ενταχθεί στην ατζέντα της προεδρίας της Μάλτας η προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής για την ΕΕ.
• Την ειδική πρόβλεψη του Αναπτυξιακού Νόμου για την ένταξη των μικρών, των παραμεθόριων και των προσφυγικών νησιών στα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης
• Την διασφάλιση της πρόσβασης σε ρευστότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα νησιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακριτική Επιχειρηματικότητα» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.
• Την στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής των νησιωτικών περιοχών.
• Την στήριξη των μοναδικών προϊόντων που παράγουν τα νησιά, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.
• Την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων στα νησιά και την αναβάθμιση των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του νησιώτη στις περιοχές που δεν υπάρχουν ΔΟΥ, αλλά και τον περιορισμό της ανάγκης για μετακινήσεις.

Την ίδια ώρα Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και INSULEUR εκφράζοντας τα συναισθήματα του επιχειρηματικού τους κόσμου, αισθάνονται την ανάγκη να επισημάνουν ότι η κυβερνητική απόφαση για το ΦΠΑ σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πάγια απαίτηση για διατήρηση του προϊσχύοντος καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σ’ όλα τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και την επέκταση του σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα, δεδομένου ότι το ευνοϊκό αυτό μέτρο, που ισχύει σε αρκετές νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε., στήριξε αποτελεσματικά την πολλαπλά χειμαζόμενη οικονομία των νησιών μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος