«Χωρίς ομοφωνία» το EuroWorking Group-Αίτημα για γραπτές εγγυήσεις – Συνέχεια διαβουλεύσεων την Τετάρτη (video)

«Χωρίς ομοφωνία» ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα στην Ελλάδα, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Γ. Συριόπουλο τουλάχιστον δύο χώρες εξέφρασαν ενστάσεις στο ΔΣ του ESM, ωστόσο δεν υπάρχει κλίμα ρήξης με τους δανειστές, παρά ανησυχία για τυχόν επανάληψη μονομερών ενεργειών, ενώ όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζητήθηκαν από την ελληνική πλευρά γραπτές εγγυήσεις ότι η χορήγηση του κοινωνικού πακέτου θα είναι εφάπαξ, προκειμένου να αρθει η εμπλοκή. Την Τετάρτη θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις. 

Έγινε συζήτηση επί διαφόρων επιλογών προκειμένου να απεμπλακεί η διαδικασία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση, οπότε οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη -που είναι η τελευταία εργάσιμη για τα ευρωπαϊκά όργανα- με στόχο να υπάρξει απόφαση για μια περαιτέρω διαδικασία. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές αναφέροντας πως την Τετάρτη θα ληφθεί η απόφαση για τα επόμενα βήματα.

Ευρωπαϊκή πηγή σημείωσε πως η ανταλλαγή απόψεων έγινε με «εποικοδομητικό τρόπο».

«Οι διαβουλεύσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το EuroWorking Group ζήτησε έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι το επίδομα της «13ης σύνταξης» θα χορηγηθεί εφάπαξ και όχι σε μόνιμη βάση.

Ειδικότερα, όπως εξηγούσε έτερη πηγή με καλή πληροφόρηση από τις σημερινές συζητήσεις, ορισμένα κράτη – μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις «μονομερείς ενέργειες» της ελληνικής κυβέρνησης, που αφορούν παροχές και ως εκ τούτου ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να δηλώσει εγγράφως την προσήλωσή της στους στόχους και τις διαδικασίες που πηγάζουν από το πρόγραμμα.

Οι ελληνικές αρχές αναμένεται να αποστείλουν στα κράτη – μέλη τις εν λόγω διαβεβαιώσεις μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, προκειμένου να δοθεί το σήμα στον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το ξεπάγωμα της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος.

Σημειώνεται ότι για να ληφθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων, πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των διευθυντών του ESM, κάτι που όπως εκτιμάται θα γίνει πριν το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι θέση και επιδίωξη της Κομισιόν είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όπως δήλωσε νωρίτερα και η εκπρόσωπος Τύπου του Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

[frame src=”https://www.ertflix.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2016/tv/news-themata/20161220-diapragmateusi.mp4&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2016/12/diapragmateusi-4.jpg”]

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος