Πολιτική κόντρα για επιστολή Τσακαλώτου και β’ αξιολόγηση (video)

Νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έφερε η δημοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου προς τους δανειστές προκειμένου να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Σημείο αιχμής η εφαρμογή του κοινωνικού πακέτου του πρωθυπουργού. Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο, αφού από τις αρχές του νέου χρόνου ανοίγει και πάλι το μέτωπο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Ημερομηνίες ορόσημο η 12η Ιανουαρίου, με στόχο την τεχνική συμφωνία στο EuroWorking Group και η 26η Ιανουαρίου με την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για το 2017.

Την αισιοδοξία του για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης εξέφρασε από την Κόρινθο όπου βρέθηκε, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κόρινθο.

«Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα κάνουμε δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές και θα προετοιμαστούμε για την τελική ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Σ’ αυτή τη φάση συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, με σύνεση και αποφασιστικότητα, για να υπερασπιστούμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στον μεγάλο αγώνα που δίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Εκτίμησε ότι «το ζήτημα για το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης δεν είναι τεχνικό και δεν αφορά διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων. Ο λόγος που καθυστερεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι οι υπερβολικές, παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη λήψη νέων μέτρων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018». Όπως είπε το ζήτημα είναι να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και χωρίς τη λήψη νέων μέτρων για το 2018. Χρυσή τομή βρέθηκε την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης, έτσι θα κλείσουμε και αυτή την αξιολόγηση χωρίς τη νομοθέτηση νέων μέτρων, σημείωσε.

Την ίδια ώρα, θετικά αποτιμούν πηγές της Ευρωζώνης το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και στον Κλάους Ρένγκλινγκ, εκτιμώντας σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, πως εντός του Ιανουαρίου αναμένονται οι αποφάσεις της διοίκησης του ESM, προκειμένου να “ξεμπλοκάρουν” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αναφερόμενοι στο περιεχόμενο της επιστολής, κορυφαίοι Υπουργοί, τονίζουν πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, να δοθεί και του χρόνου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, από την Πάτρα είπε ότι οι Έλληνες πολίτες, «γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι πληγές που άνοιξαν στην κοινωνία τα πέντε χρόνια καταστροφικής πολιτικής, καθώς και τις δυσκολίες που έχει και αυτή η συμφωνία». Πάντως, πρόσθεσε, «είμαστε αισιόδοξοι ότι και του χρόνου θα έχουμε την σχετική υπεραπόδοση και θα μπορέσουμε να κινηθούμε αναλόγως». «θα πάρει χρόνο κόπο και υπομονή, αλλά τις πληγές θα τις κλείσουμε» πρόσθεσε και επιτέθηκε στη ΝΔ.

«Θα περίμενε κανείς η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το ξεκλείδωμα των μέτρων για το χρέος, να χαιρετίσει ή να συναινέσει εκ των υστέρων στο γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε και απέδωσε 600 εκατομμύρια ευρώ στους συνταξιούχους και πέτυχε τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, που έχουν το κόστος της προσφυγικής κρίσης.»

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «αυτό δεν το είδαμε και καλά θα κάνουν ορισμένοι να συνηθίσουν στην ιδέα, ότι δεν θα έλθει η καταστροφή για την οποία προσεύχονται».

ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης από την Άρτα όπου παραδόθηκε στην κυκλοφορία τμήμα της Ιόνιας Οδού στην Αμφιλοχία, υπογράμμισε πως ο στόχος της κυβέρνησης για την Ελλάδα είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της οικονομίας και πως «θα προσπαθήσουμε και μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα δώσουμε μάχη, έτσι ώστε αν έχουμε πάλι πλεονάσματα να μπορούμε να τα κατανείμουμε στις πιο αδύνατες κοινωνικές ομάδες που έχουν την ανάγκη».

Βολές από την αντιπολίτευση

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η ανευθυνότητα και ο τυχοδιωκτισμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Η διγλωσσία της παροιμιώδης. Ψεύτικες υποσχέσεις και κούφια λόγια εντός Ελλάδας. Άνευ όρων υποταγή και εξευτελισμός της χώρας στο εξωτερικό. Οι Έλληνες πληρώνουμε, καθημερινά, πολύ ακριβά την υποκρισία και τον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ» ανέφερε.

«Η ΝΔ έχει ιδιοκτησιακή σχέση με την εξουσία και την κυβέρνηση της χώρας, θεωρεί πως δεν μπορεί να κυβερνάει κανένας άλλος, πλην αυτών και άλλων ομοϊδεατών, ακόμη και εάν βρίσκονται σε άλλο πολιτικό χώρο, και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ», σχολίασε από την Άρτα η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεραβασίλη.

«Μαύρες μέρες περιμένουν τους συνταξιούχους και όσους βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συνταξιοδότηση», σχολιάζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Με τον πιο επίσημο τρόπο ο Υπουργός Οικονομικών, στη δήλωση υποταγής που απέστειλε στους δανειστές, πέρα από την «διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου», δεσμεύθηκε να εφαρμόσει τον δημοσιονομικό κόφτη κατά προτεραιότητα στις συντάξεις!» ανέφερε η υπεύθυνη Εργασίας του κόμματος, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Ο καθένας καταλαβαίνει και η επιστολή Τσακαλώτου επιβεβαίωσε την προσπάθεια εξαπάτησης που έκανε η κυβέρνηση, με αφορμή το έκτακτο βοήθημα και κυρίως να χρησιμοποιήσει αυτό το έκτακτο βοήθημα ως το άλλοθι για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται το επόμενο διάστημα και από 1/1/2017, όχι μόνο σε βάρος των συνταξιούχων, αλλά σε βάρος συνολικά του λαού». Αυτό ανέφερε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου, με χειρότερους όρους για την χώρα εκτιμά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Είναι η γνωστή διγλωσσία. Στους δανειστές λένε αυτά που προσπαθούν να αποσιωπήσουν στο εσωτερικό της χώρας. Για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας λέει δεν θα δώσει λογαριασμό για το πώς θα διαθέσει τα πλεονάσματα, ενώ ο κ. Τσακαλώτος με την επιστολή του λέει “πως δεν θα το ξανακάνουμε αν δεν σας ρωτήσουμε. Είναι μια επιστολή μετάνοιας που μαρτυρά την απουσία πατριωτικής πολιτικής και σχεδίου», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για «κρυφτούλι με τους θεσμούς» και ότι  «κατά βάθος είναι κατά του ευρώ και της Ευρώπης.»

«Η επιστολή Τσακαλώτου αποτελεί όνειδος και μνημείο εθνικής μειοδοσίας και υποταγής στις ξένες δυνάμεις που διοικούν την Πατρίδα μας. Ο Τσίπρας είναι υποχείριο των δανειστών και εκχωρεί την εθνική μας κυριαρχία στην διεθνή τοκογλυφία και την γερμανική οικονομική ολιγαρχία. Η Χρυσή Αυγή απαιτεί την άμεση καταγγελία του εθνοκτόνου μνημονίου, την διαγραφή του παρανόμου χρέους και την ανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας» σχολίασε η Χρυσή Αυγή.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Αν. Λασκαράτος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος