“Τρίζει” η καρέκλα του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup λέει η FAZ

Αβέβαιο, το μέλλον του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, προσθέτοντας ότι ακούγονται ήδη δύο ονόματα για να τον διαδεχθούν.

Η δεύτερη θητεία του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup ολοκληρώνεται την 1η Ιανουάριου 2018, όμως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εγκαταλείψει νωρίτερα τη θέση εξαιτίας των ολλανδικών εκλογών, εξηγεί η εφημερίδα.

Καθώς φαίνεται ότι ο τρέχων κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του Εργατικού Κόμματος (PvdA) στο οποίο ανήκει ο Ντάισελμπλουμ δεν θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, ο νυν υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να διατηρήσει τη θέση αυτή.

Βάσει της Συνθήκης της Λισσαβόνας δεν προβλέπεται ότι επικεφαλής του Eurogroup πρέπει να είναι και υπουργός Οικονομικών στη χώρα του, όμως είναι αμφίβολο ότι ο Ντάισελμπλουμ θα έχει την υποστήριξη της μελλοντικής ολλανδικής κυβέρνησης, αλλά ούτε και των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη FAZ.

Ήδη μάλιστα ακούγονται δύο ονόματα για να αναλάβουν τη θέση του. Το πρώτο είναι του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος και το δεύτερο του Σλοβάκου ομολόγου του Πίτερ Κάζιμιρ. Ωστόσο οι δυο υποψήφιοι  χαρακτηρίζονται προβληματικοί

Ο ντε Γκίντος είχε ήδη από το 2015 ελπίδες να αναλάβει την προεδρία του Eurogroup, όμως έχασε απέναντι στον Ντάισελμπλουμ. Τώρα η Ισπανία έχει εκφράσει την επιθυμία να συμβάλλει πιο ενεργά στη διαχείριση ΕΕ, ενώ ο Ισπανός υπουργός έχει και την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Όμως κανείς δεν πιστεύει πραγματικά ότι έχει τις ικανότητες που απαιτούνται για το πόστο αυτό, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Ανάλογες είναι οι επιφυλάξεις και για τον Κάζιμιρ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα στο απόγειο της ελληνικής κρίσης είχε αναχθεί σε αγαπημένο παιδί των μέσων ενημέρωσης με τις προκλητικές απόψεις του και τα tweets του. Πάντως ο Κάζιμιρ εμφανίζεται να έχει κάποια πλεονεκτήματα έναντι του ντε Γκίντος και κυρίως το γεγονός ότι προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι μετά την αποχώρηση του Μάρτιν Σουλτς απαιτούν μια υψηλόβαθμη θέση στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος