Λέσβος: Μάχη για επίλυση της στέγασης των προσφύγων

Με θέμα την αντιμετώπιση του ψύχους και του χιονιά, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς, βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική προσπάθεια στη Λέσβο.

Aναλυτικά ρεπορτάζ μεταδίδει η ΕΡΑ Αιγαίου.

Ανταποκρινόμενος στις προτροπές πολλών πολιτών και των μελών της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και μεταφέροντας την φωνή προσφύγων και μεταναστών, ο πρόεδρος της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον  πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλή Αντωνίου, στον οποίο απεύθυνε έκκληση να δέχονται στα ξενοδοχεία τους, τούτες τις μέρες της βαρυχειμωνιάς πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κ. Αντωνίου διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ απαγόρευση φιλοξενίας στα ξενοδοχεία της Ένωσης, είχαν υπάρξει μόνο σχετικές συστάσεις από το Δ.Σ.  Δήλωσε ακόμη ότι συμμερίζεται και ο ίδιος τα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών, που όξυνε η παρατεταμένη  κακοκαιρία και ειδικά η χιονόπτωση και διαβεβαίωσε ότι στο Δ.Σ. της Ένωσης, που συνεδριάζει σήμερα θα μεταφέρει και τις απόψεις της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ.

Τα μέλη της ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ, ανεξάρτητα από τις  αιτιάσεις των εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου, θεωρούν ότι μπροστά στις πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας, προέχει η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, πρόσφυγες και μετανάστες.

Απάντηση σε σειρά δημοσιευμάτων που αναφέρει ότι απαγορεύτηκε η είσοδος στους δημοσιογράφους στη Μόρια, καθώς  και η λήψη φωτογραφιών, έδωσε το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ παράλληλα αναφέρεται στην «παντελή άρνηση βοήθειας και συνεργασίας τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο κι από θεσμικούς φορείς που σχετίζονται με το θέμα, όπως για παράδειγμα την Ένωση Ξενοδόχων» σχετικά με την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στη Μόρια.

«Μια τέτοια «είδηση» αποτελεί συνειδητό ψέμα, καθώς το πρωί της Δευτέρας 9/1, η ΕΡΤ μετέδωσε ζωντανά εικόνα μέσα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε εκτενές ρεπορτάζ εντός της δομής, καθώς ρεπορτάζ έκανε και βελγικό τηλεοπτικό συνεργείο» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Αυτή η διαστρέβλωση έρχεται να συμπληρώσει την διαστρέβλωση της τοποθέτησης του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα ότι «Κανένας άνθρωπος δεν είναι σε σκηνές, εκτός από κάποιες λίγες σε Βαγιοχώρι και Ελληνικό». Η τοποθέτηση αυτή όσες φορές έχει γίνει από τον κ. Μουζάλα συνοδεύεται από την διευκρίνιση ότι, αυτή η εικόνα δεν αφορά τα νησιά στα οποία υπάρχουν σημαντικά προβλήματα» τονίζει το υπουργείο, ενώ αναφέρει ότι «τα προβλήματα αυτά εντείνονται από την παντελή άρνηση βοήθειας και συνεργασίας τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο κι από θεσμικούς φορείς που σχετίζονται με το θέμα, όπως για παράδειγμα την Ένωση Ξενοδόχων».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, “στα ερείπια του κάτω κάστρου της Μυτιλήνης βρήκαν καταφύγιο από την χιονοθύελλα εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστε”.

Πηγές: ΕΡΑ Αιγαίου, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πηγή φωτο: Γιατροί του Κόσμου

Σχετικές ειδήσεις:

Παρέμβαση «Συνύπαρξης» στους ξενοδόχους της Λέσβου για τους πρόσφυγες στη Μόρια

Παντελή άρνηση συνεργασία καταλογίζει ο Γιάννης Μουζάλας σε φορείς της Λέσβου για την κατάσταση στη Μόρια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος