Συνάντηση Τσακαλώτου-Μοσκοβισί – Συνεδρίαση του EWG (video)

Λίγα ζητήματα δεν έχουν συμφωνηθεί στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση“. Το θέμα της Ελλάδας απασχόλησε το Euro Working Group, που συνεδρίασε με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι υπήρξε μια καλή ανταλλαγή απόψεων επί της ουσίας και της διαδικασίας κατά την συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, το δημοσιονομικό κενό (του 2018), τα ενεργειακά και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στα εργασιακά είναι τα μόνα εκκρεμή ζητήματα από τα 80 θέματα της αξιολόγησης.

Ερωτηθείς για την επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι το βασικό δεν είναι πότε και αν θα έλθουν οι θεσμοί αλλά να βρεθεί κοινός τόπος στα εκκρεμή ζητήματα.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι πολλά πράγματα έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση και συμπλήρωσε ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση.

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι το τρίτο πρόγραμμα θα πετύχει, προσθέτοντας ότι όλοι θέλουν μια win-win κατάσταση.

Από την δική του πλευρά, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει έλθει στην Ελλάδα τα τρία τελευταία τρίμηνα και κανείς δεν επιθυμεί αντιστροφή της τάσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες και μπερδεύεται η κατάσταση αλλά οι περισσότεροι συγκλίνουν στην εξεύρεση λύσης.

Ερωτηθείς αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την αξιολόγηση τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει θετική δυναμική, συμπληρώνοντας ότι δεν γνωρίζει αν θα είναι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο αλλά όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι το Ταμείο πρέπει να λάβει τις δικές του αποφάσεις και πρόσθεσε ότι ο χρόνος είναι μεν ζωτικής σημασίας και οι Έλληνες θέλουν λύση αλλά δεν είναι δίκαιο να λέμε ότι “ξεμένουμε από χρόνο“.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι δεν πρέπει να σπαταλούμε χρόνο, προσθέτοντας ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αναγκαία για κάποιες χώρες-μέλη και χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος