Κ. Παραγκαμιάν: Αποκατάσταση του υγροβιότοπου Μορώνη (audio)

“Ο Δήμος μας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το WWF Ελλάς, αναπτύσσοντας αξιόλογες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Κοινός μας στόχος βέβαια είναι η αποκατάσταση του υγροβιότοπου στην εκβολή του ποταμού Μορώνη στη Σούδα, του πιο σημαντικού υγροτόπου των Χανίων, ώστε το συγκεκριμένο σημείο να αποτελέσει μελλοντικά “πνεύμονα πρασίνου” για όλους τους Χανιώτες”, επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Χανίων, Γιώργος Φραγγεδάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης – εσπερίδας με θέμα: «Πολίτες και περιβάλλον: Ο ρόλος των πολιτών στην προστασία των νησιωτικών υγροτόπων», που διοργάνωσαν ο Δήμος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας και το WWF Ελλάς.

Κ. Παραγκαμιάν: Αποκατάσταση του υγροβιότοπου Μορώνη (audio)Ο κ. Φραγγεδάκης τόνισε ότι η αποκατάσταση του υγροβιότοπου βρίσκεται στις προτεραιότητές της δημοτικής αρχής, ενώ σύντομα θα κατατεθεί η σχετική πρόταση, έπειτα από συνεργασία με το WWF Ελλάς, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης και συγκεκριμένα στη δράση για την ενίσχυση και την ανάδειξη των Οικοτόπων και της Βιοποικιλότητας στην Κρήτη. Μάλιστα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος γνωστοποίησε ότι προετοιμάζονται κι άλλες περιβαλλοντικές δράσεις με το WWF Ελλάς για το μέλλον.

Κ. Παραγκαμιάν: Αποκατάσταση του υγροβιότοπου Μορώνη (audio)

Κ. Παραγκαμιάν: Αποκατάσταση του υγροβιότοπου Μορώνη (audio)

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος “Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας του WWF Ελλάς”, Καλούστ Παραγκαμιάν, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των υγροτόπων καθώς και στο ζήτημα της προστασίας τους.

Κ. Παραγκαμιάν: Αποκατάσταση του υγροβιότοπου Μορώνη (audio)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένας πρακτικός οδηγός για τον πολίτη, με τίτλο «Οι υγρότοποι στο νησί μου: πώς μπορώ να αναγνωρίσω τα προβλήματα και να βοηθήσω στην προστασία τους;», ο οποίος και διανεμήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες, ενώ ακολούθησε συζήτηση-εργαστήριο, με σκοπό την εκπαίδευση των πολιτών στην αναγνώριση και τεκμηρίωση περιπτώσεων υποβάθμισης των υγροτόπων.

Κ. Παραγκαμιάν: Αποκατάσταση του υγροβιότοπου Μορώνη (audio)

Στην πρόσφατη απογραφή των νησιωτικών υγροτόπων, που έγινε από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, καταγράφηκαν στην Κρήτη 108 φυσικοί υγρότοποι και 86 τεχνητοί. 69 από τους μικρότερους υγροτόπους του νησιού, με έκταση έως 80 στρέμματα, έχουν τεθεί σε αυστηρό καθεστώς προστασίας από το Προεδρικό Διάταγμα του 2012 για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας (Φ.Ε.Κ. 229, Τεύχος Α.Α.Π., 19 Ιουνίου 2012).

Αυτά που γνωρίζουμε ωστόσο οι πολίτες για την πολυδιάστατη σπουδαιότητα των υγροτόπων είναι ελάχιστα:

Οι υγρότοποι παρέχουν νερό άρδευσης και ύδρευσης, εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφορέα ή εκφορτίζουν τα υπόγεια νερά, ελέγχουν τα φαινόμενα των πλημμυρών, προστατεύουν από τις καταιγίδες, σταθεροποιούν την ακτογραμμή, χαρακτηρίζονται από μεγάλη βιολογική ποικιλία και είναι σημαντικοί γιατί συγκεντρώνουν πλήθος άγριων ζώων και φυτών. Ακόμη, έχουν σπουδαία πολιτιστική και αναψυχική αξία και αποτελούν σημαντικό πόρο για τον τουρισμό και για την ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού.

Όμως, οι περισσότεροι υγρότοποι της Κρήτης κινδυνεύουν σήμερα από παράνομες επεμβάσεις που τους υποβαθμίζουν, όπως είναι οι επιχωματώσεις, η ανεξέλεγκτη απόθεση μπαζών και απορριμμάτων, η ρύπανση από λύματα, οι εκχερσώσεις, η αυθαίρετη δόμηση και οι διανοίξεις δρόμων, η διευθέτηση της κοίτης των ρεμάτων, η κίνηση και η στάθμευση τροχοφόρων, οι αντλήσεις και η αποστράγγιση, η φύτευση ξενικών φυτικών ειδών, η κίνηση και η στάθμευση τροχοφόρων, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων και παράνομων αθλητικών υποδομών, δραστηριοτήτων.
Για τη σπουδαιότητα των υγροτόπων και την ανάγκη προστασίας του υγροτόπου στην εκβολή του ποταμού Μορώνη, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων λίγες ώρες πριν την εκδήλωση, ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος “Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας του WWF Ελλάς”, Καλούστ Παραγκαμιάν.


Ακούστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Παραγκαμιάν:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος