Χίος: Αισθητή μείωση προσφύγων – μεταναστών

Συνεχίζεται η μεταφορά προσφύγων, είτε είναι μόνοι τους είτε με τις οικογένειές τους, από τη Χίο προς την ενδοχώρα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές προσπαθούν να μειώσουν την πίεσή τους στους καταυλισμούς της Χίου.

Από το Σεπτέμβριο του  2016, 1.106 αιτούντες άσυλο έχουν μεταφερθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα με οργανωμένο τρόπο.

Όλα τα άτομα που μεταφέρθηκαν κατείχαν κάρτα ασύλου χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, και είναι σε θέση να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου φαίνεται ότι ο αριθμός των προσφύγων- μεταναστών που διαμένουν στους καταυλισμούς της ΒΙΑΛ, της Σούδας αλλά και σε ενοικιαζόμενα σπίτια και δωμάτια είναι κάτω από 1.900 άτομα. Υπολογίζεται ότι στη Σούδα διαμένουν περί τα 600 άτομα και στη ΒΙΑΛ 900· αριθμοί δηλαδή που είναι κοντά στον πληθυσμό που μπορούσαν να φιλοξενήσουν οι δύο δομές. Υλοποιείται έτσι η δέσμευση τόσο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων- μεταναστών που θα βρίσκονται στα νησιά.

Εξάλλου είναι σαφέστατα μειωμένες σε σχέση με πέρυσι οι ροές από τη γείτονα χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από τα 1.285 που έφθασαν παράνομα στη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2017, τα 324 ήρθαν μέσω Χίου, όταν πέρυσι ανέρχονταν σε 13.191 άτομα!

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ο αριθμός των προσφύγων- μεταναστών που έφτασαν στη Χίο από την 1/1/2017 ανέρχονται σε 433 άτομα και από αυτά (παρά τα όσα λέγονται) τα περισσότερα είναι Συριακής καταγωγής.

Συγκεκριμένα οι Σύριοι αποτελούν ποσοστό 43,3% , οι Αλγερινοί 14,4%, άτομα που προέρχονται από το Κουβέιτ 12,3% και από το Ιράκ 11,8%.

Το υπόλοιπο 18,2% είναι πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος