Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ “The Wonder Kid” (video)

Το ντοκιμαντέρ “The Wonder Kid” (Το παιδί θαύμα) κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Σάββατο 11 Μαρτίου 2017. Η επαναληπτική προβολή αναμένεται την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017. Η σκηνοθεσία, το σενάριο, η φωτογραφία, το μοντάζ και ο ήχος είναι του σκηνοθέτη-ηθοποιού Γιώργου Παντελεάκη.

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ 

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Γιώργος Παντελεάκης, δηλώνει στη “Ραδιοτηλεόραση”: “Τη μαγεία δεν την πιάνεις με την ερμηνεία της μαγείας, πόσο μάλλον με την περιγραφή της ερμηνείας της μαγείας. Ή κελαηδάς ή σωπαίνεις. Δεν λες: αυτό που κάνω είναι κελαηδητό. Αλίμονο!» (Ελύτης). Με άλλα λόγια, μια ταινία είναι μια οπτικοακουστική διεργασία. Θέλω πολύ να τη δει όσο πιο πολύς κόσμος μπορεί, παρά να του μιλήσω εγώ για αυτήν. Κατά τον αδελφό Αριστοτέλη, η Ιστορία λέει τα πράγματα όπως έγιναν, ενώ η Ποίηση όπως θα έπρεπε να είχαν γίνει. Μια ταινία Τεκμηρίου κάνει και τα δύο, ενώ είναι ένα έργο Τέχνης. Δημιουργεί έναν δικό του τόπο μέσα στον χώρο και τον χρόνο, συμπιέζοντας και αποσυμπιέζοντας δημιουργικά τον τελευταίο. Μπαίνοντας στην διαδικασία του να κάνω ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο η δομή του -γιατί σε αυτό πιστεύω- δεν βασίζεται σε ένα προδιαγεγραμμένο σενάριο-σκαλέτα, όλα είναι ρευστά και ατέρμονα. Δεν ξέρω πού με πάει και πότε να σταματήσω. Λειτουργώ με ερεθίσματα και τάσεις. Χρειάζεται υπομονή, ετοιμότητα και αντανακλαστικά. Η απόφαση του τί καταγράφεται πηγάζει από το ίδιο πεδίο, από το οποίο προέρχεται η έμπνευση. Η καταγραφή μετέρχεται σε μια επαγωγική διαδικασία από εκεί και πέρα, όπου σαν γλύπτης και με σμίλη το μοντάζ, τελειώνω την ταινία…”.

Το 2013 ο Γιώργος Παντελεάκης δημιουργεί το πρώτο του ντοκιμαντέρ γύρω από την ελληνική πυγμαχική σκηνή. To “The Boxer” πήρε το Α΄ Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας και το Α’ Βραβείο Σεναρίου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας ενώ ήταν φιναλίστ στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το «Παιδί θαύμα» (The Wonder Kid) είναι το δεύτερο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη-ηθοποιού, μιας πιθανής τριλογίας με τίτλο “Boxing Greece”, ενώ αναμένεται και ένα ακόμα.

Το “The Wonder Kid” (Το παιδί θαύμα) αναφέρεται στον 19χρονο Αλέξη Τσανικίδη, το «παιδί θαύμα» όπως τον ονομάζει η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας, και η κάμερα του Γιώργου Παντελεάκη τον ακολουθεί στην καθημερινότητά του, στις προσωπικές του στιγμές, στον τραυματισμό του, στο άδικο «κόψιμό» του από την Ολυμπιάδα του Ρίο (ένα πορτρέτο φτιαγμένο από τα υλικά που φτιάχνονται τα όνειρα, με τζαζ υπόκρουση και την αίσθηση μιας ιστορίας που αφορά στους περισσότερους απ’ όσους γνωρίζουν τον κόσμο του μποξ). Μια avant guard, jazz προσέγγιση σε ένα καινοτόμο και υψηλής αισθητικής ντοκιμαντέρ, με συνεχή δράση, ενσωματώνοντας οπτικά τους μουσικούς. Ένα δημιουργικό, εμμονικό, γεμάτο από δραματική ένταση δοκίμιο, γύρω από έναν θιασώτη αυτού του τόσο παρεξηγημένου ολυμπιακού αθλήματος.

Συντελεστές 

  • Dr Ching-Kuo Wu AIBA: Πρόεδρος (Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας Ολυμπιακό στιλ)
  • Αλέξανδρος Τσανικίδης: Πυγμάχος
  • Αλέκος Τσανικίδης: Προπονητής 3αστέρων της ΑΙΒΑ
  • Περικλής Τρικαλιώτης: Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας
  • Αλέκος Τοπαλίδης: Προπονητής Πυγμαχίας Άρης Νίκαια
  • Νίκος Παρασκευαίδης, Χειρούργος Ορθοπεδικός
  • Σκηνοθεσία, Σενάριο, Φωτογραφία, Μοντάζ, Ήχος: Γιώργος Παντελεάκης
  • 4κ Drone camera: Γιώργος Καραμπακάκης
  • Μουσική: Δημήτρης Κλωνής, Χάρης Χαραλάμπους
  • Studio Recording: Ορέστης Καμπερίδης
Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ “The Wonder Kid” (video)
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, Dr Ching Kuo Wu

info

“The Wonder Kid” (Το παιδί θαύμα) στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

  • Πρεμιέρα: Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, 20:45
  • Επαναληπτική προβολή:  Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, 13:30
  • Στην αίθουσα Φρίντα Λιάπα, Αποθήκη Δ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Εισιτήρια προπωλούνται στους χώρους του Φεστιβάλ.


Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος