ΓΣΕΕ: Να καταπολεμηθεί η σύγχρονη δουλεία στον αγροτικό τομέα

Στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για τους εργάτες γης της Μανωλάδας, η ΓΣΕΕ ζητά άμεσα μέτρα συμμόρφωσης για τις συνθήκες δουλείας, όπως τις χαρακτηρίζει, στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων (διαβάστε το πλήρες κείμενο στην ιστοσελίδα της):

“Η τραγική κατάσταση σύγχρονης δουλείας και καταναγκαστικής εργασίας στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα επισφραγήσθηκε ως γεγονός με την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για τους εργάτες γης της Μανωλάδας, των οποίων η ίδια η ζωή απειλήθηκε όταν διεκδίκησαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και τα δεδουλευμένα τους.

ΓΣΕΕ: Να καταπολεμηθεί η σύγχρονη δουλεία στον αγροτικό τομέαΗ απόφαση του ΕΔΔΑ, με την οποία διαπιστώνεται παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από τη μη αποτελεσματική προστασία θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας και συνθηκών εμπορίας ανθρώπων και επιδικάζεται αποζημίωση στους προσφεύγοντες, αναδεικνύει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τις συνθήκες  γαλέρας της μισθωτής εργασίας στον αγροτικό τομέα στη χώρα μας, την ανεπάρκεια της προστασίας των θυμάτων εργασιακής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα,  όπως και τη στάση και τα επιχειρήματα του ελληνικού Κράτους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο Στρασβούργο σαν να μην υπήρχε ή να μην αντιλαμβανόταν την έκταση της μάστιγας αυτής.

Η ΓΣΕΕ συγχαίρει την προσπάθεια και το σθένος των προσφευγόντων αλλοδαπών εργατών γης, όπως και την αφοσίωση των οργανώσεων που ανέλαβαν τη στήριξη όλο αυτό το διάστημα και τη νομική τους εκπροσώπηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και το Δικαστήριο του Στρασβούργου.

ΓΣΕΕ: Να καταπολεμηθεί η σύγχρονη δουλεία στον αγροτικό τομέαΗ Συνομοσπονδία επανέρχεται για μία ακόμα φορά και τονίζει ότι η παραβατικότητα στην εργασία στον αγροτικό τομέα είναι ανέλεγκτη και ότι οι εργασιακές «Μανωλάδες» και η αδήλωτη εργασία εξακολουθούν να επικρατούν σε όλη την επικράτεια, καθώς παραμένουν αόρατες οι συνθήκες δουλείας και οι κίνδυνοι ακόμα και για τη ζωή των εργατών γης. Τονίζουμε ότι:

  • Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και διεθνών οργανισμών αυτή την στιγμή περίπου 500.000 μετανάστες διαμένουν στην χώρα μας χωρίς άδειες διαμονής σε ισχύ, εφόσον την τελευταία 5ετίαλόγω των συνεπειών της ύφεσης και της κρίσης έχει από-νομιμοποιηθεί το καθεστώς διαμονής τουλάχιστον 200.000 μόνιμα εγκατεστημένων μεταναστών.
  • Τα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, ιδίως στον πρωτογενή τομέα, υπερβαίνουν σε ορισμένες περιοχές και το 60%, αποκαλύπτοντας την πάγια κρατική και εργοδοτική ανοχή σε φαινόμενα εκτεταμένης αδήλωτης ή ανασφάλιστης εργασίας και εισφοροδιαφυγής. Η μέθοδος της ασφάλισης της μισθωτής εργασίας στην αγροτική οικονομία εργασίας με «εργόσημο», εφόσον δεν συνοδεύεται από ισχυρά κίνητρα και κυρίως αντικίνητρα προς την εργοδοτική πλευρά, έχει ως αποτέλεσμα την δραματική συρρίκνωση κατά 50% την τελευταία πενταετία ακόμη και του εξαιρετικά μικρού αριθμού των ασφαλισμένων εργατών γης στον ΟΓΑ”.

Σχετικές ειδήσεις:

Καταδικαστική απόφαση για τις «ματωμένες» φράουλες στη Μανωλάδα

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπόθεση της Μανωλάδας – Συνέντευξη στο ert.gr του Β. Κερασιώτη μέλους της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος