Αγία Πετρούπολη: Τριήμερο πένθος – Ρώσος πολίτης ο δράστης (video+upd) 

Οι αρχές ασφαλείας στο Κιργιστάν αναγνώρισαν τον ύποπτο της αιματηρής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Πρόκειται για τον Ρώσο πολίτη Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ που γεννήθηκε το 1995 στην περιφέρεια Ος του Κιργιστάν.

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν την Δευτέρα 4 Απριλίου 2017 σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι μέσα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, ενώ οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν παράλληλα ότι εξουδετερώθηκε έγκαιρα άλλη μια βόμβα σε διαφορετικό σταθμό του υπογείου σιδηροδρόμου.

Ένας άνδρας ο οποίος είχε καταγραφεί από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος επιτήρησης στον σταθμό του μετρό και φερόταν να έπαιξε ρόλο προσήλθε οικειοθελώς στις αρχές και διαβεβαίωσε ότι δεν ενέχεται στην επίθεση, μετέδωσε επίσης το Ιντερφάξ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πήγε στον σταθμό του μετρό όπου διαπράχθηκε η επίθεση και απέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Νωρίτερα, ο Πούτιν προέδρευσε μιας έκτακτης συνεδρίασης των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αγία Πετρούπολη.

Η επίθεση διαπράχθηκε λίγο καιρό αφότου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κάλεσε να γίνουν επιθέσεις στη Ρωσία εξαιτίας της επέμβασής της για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015.

Στον πιο πρόσφατο απολογισμό της επίθεσης η αντιτρομοκρατική υπηρεσία κάνει λόγο για 11 νεκρούς και 50 τραυματίες.

Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν ότι η τρομοκρατία πρέπει να ηττηθεί αποφασιστικά και γρήγορα

Την τρομοκρατική επίθεση καταδίκασε η διεθνής κοινότητα. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προσφέροντας την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τόνισε: «Συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας και της κυβέρνησής του, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Όλα καλά με τους 23 μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βέροιας

Καλά στην υγεία τους είναι οι 23 μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βέροιας με τους καθηγητές τους, που βρίσκονται σε εκδρομή στη ρωσική πόλη, ενώ σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες ρωσικές αρχές βρίσκεται το γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, υπενθυμίζει ότι δύο τηλεφωνικοί αριθμοί βρίσκονται στη διάθεση των Ελλήνων, ο οποίοι, για οποιοδήποτε λόγο, έχουν ανάγκη.

Τηλέφωνο: 007812 3343586
Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 0079117972561

Toν αποτροπιασμό και τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για την φονική έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη, εξέφρασε ο ΓΓ της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γ.Γεννηματάς προς τον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα Α.Μασλόφ.

Η σκέψη μας είναι στον Ρωσικό λαό και απευθύνουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, τονίζεται σε ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, ενώ εκφράζεται αποτροπιασμός για την επίθεση.

Συμπαράσταση και συλλυπητήρια εξέφρασε το Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Οι έρευνες για το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ρωσίας-Η στιγμή της έκρηξης (video)
Σχετική είδηση: Η Ελλάδα στο πλευρό του ρωσικού λαού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος