ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ με το Κουαρτέτο εγχόρδων xPause

Τα ”Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ.” συνεχίζονται με το επιτυχημένο κουαρτέτο εγχόρδων xPause, το οποίο αποτελείται από τέσσερις μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που συναντώνται ώστε να μετατρέψουν την κοινή τους αγάπη για τη μουσική σε δημιουργία και με στόχο να αναδείξουν δημοφιλή έργα όλων των περιόδων. Το σύνολο έχει στο ενεργητικό του πλήθος εμφανίσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ μετρά πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων Ελλήνων συνθετών.

Το πρόγραμμα ξεκινά με το ”Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.2 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 33” του Χάυντν που έχει μείνει γνωστό με το όνομα ”The Joke”. Ο συνθέτης είχε γράψει έξι συνολικά κουαρτέτα το 1781 προς τιμήν του Μέγα Δούκα της Ρωσίας, γνωστά και ως Ρωσικά Κουαρτέτα. Το πλέον δημοφιλές από αυτά είναι το Νο2 σε μι ύφεση μείζονα που αποτελεί ένα διασκεδαστικό και σπινθηροβόλο αριστούργημα, για το οποίο ο δημιουργός του ήταν ιδιαίτερα περήφανος. Η παράξενη ονομασία ”The Joke” δόθηκε στα έργα αυτά επειδή ο Χάυντν άλλαξε τη συνηθισμένη ονομασία Minuet με την ιταλική λέξη Scherzo, που σημαίνει παιχνιδιάρικο. Στο Νο2 όμως ο συνθέτης χρησιμοποιεί το χιούμορ του πολύ περισσότερο, κυρίως στο πρωτότυπο φινάλε, όπου δεν αφήνει τον ακροατή να καταλάβει πότε τελειώνει. Ο θρύλος λέει πως το είχε κάνει για να κερδίσει ένα στοίχημα για το πόσο γρήγορα μπορεί να εξαντλήσει την υπομονή των γυναικών στο ακροατήριο και να αρχίσουν να μιλάνε.

Ακολουθεί το ”Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 14 σε ρε ελάσσονα” του Σούμπερτ που έμεινε ευρέως γνωστό με την ονομασία ”Death and the Maiden”, δεδομένου ότι το αρχικό του θέμα βασίζεται στο ομώνυμο τραγούδι που είχε γράψει νεότερος ο συνθέτης. Ο Σούμπερτ επεξεργάζεται το θέμα του θανάτου σε όλο το έργο, με μία ρομαντική οπτική και με μία συμπάθεια τον αντιμετωπίζει ως λυτρωτή, αφού προσφέρει ένα αίσθημα γαλήνης και σώζει από τον πόνο. Αυτό είναι φυσιολογικό γιατί ο Σούμπερτ έγραψε το έργο το 1824, ενώ είχε συμπληρώσει ήδη δύο χρόνια με σύφιλη και τυραννιόταν πολύ. Στην ιδιοφυή του πένα όμως ο φόβος του θανάτου και οι σωματικοί πόνοι μετατρέπονται σε λυρισμό, γαλήνη και χαρά, με αποτέλεσμα η αναζωογονητική ενέργεια του έργου να ξορκίζει το φθαρτό της ύπαρξης και το φόβο του θανάτου.

Κυριακή 7 Μαΐου 2017, ώρα 12:00

Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73

Κουαρτέτο εγχόρδων xPause:

Χριστίνα Λαζαρίδου (βιολί)

Μικέλ Μιχαηλίδης (βιολί)

Αθανάσιος Σουργκούνης (βιόλα)

Ιωάννης Στέφος (βιολοντσέλο)

Πρόγραμμα: Joseph Haydn: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.2 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 33’, “The Joke”

Franz Schubert: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 14 σε ρε ελάσσονα, “Death and the Maiden”

Τιμές εισιτηρίων: 10€

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73, τηλέφωνο: 2310 236990 (Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-17:00, Παρασκευή 9:00-14:00).

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ  με το Κουαρτέτο εγχόρδων xPause

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΡΤ Α.Ε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος