“‘Αμεσα” τα όπλα στους Κούρδους της Συρίας – Ο Ερντογάν ζητά να ανακαλέσουν οι ΗΠΑ (video)

“Να ανακαλέσουν οι ΗΠΑ” την απόφασή να ανεφοδιάσουν Κούρδους που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία αξιώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα προειδοποιεί ότι το “λάθος” πρέπει να έχει διορθωθεί μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα που αναμένεται η πρώτη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον.
“Θέλω να πιστεύω ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας θα βρεθούν δίπλα στην Άγκυρα και όχι σε τρομοκρατικές οργανώσεις”, τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η ένταση κλιμακώνεται από χθες,  όταν το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα εξοπλίσει άμεσα την κουρδική – αραβική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), για να διασφαλιστεί η ανακατάληψη της συριακής πόλης Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον ελήφθη παρά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας, που θεωρεί το YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο και εντάσσει στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την Άγκυρα η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην κουρδική πολιτοφυλακή απορρίπτει την προσφορά της “ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ” να ηγηθούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αμερικανικές πηγές, επισημαίνουν ότι η “εξουσιοδότηση” στους Κούρδους πολιτοφύλακες είχε αποφασιστεί  από καιρό, αλλά η ανακοίνωση καθυστέρησε λόγω του τουρκικού δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Την ίδια ώρα η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία κατέλαβε την πόλη Τάμπκα και το φράγμα της, τελευταία θέση άμυνας προς την κατεύθυνση της Ράκας. ‘Οπως, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι “Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις” κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας φράγμα στον Ευφράτη ποταμό.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, η προέλαση του YPG κατά μήκος των τουρκικών συνόρων με τη βόρεια Συρία “έχει ήδη αλλάξει την εθνοτική σύνθεση της περιοχής”.

Ο τουρκικός στρατός έχει πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές αυτές κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοινώνοντας ότι σκοτώθηκαν  “δεκάδες τρομοκράτες”.

Την ίδια ώρα το πολιτικό σκέλος των Κούρδων της Συρίας, το κόμμα PYD,  ανακοίνωσε ότι η αμερικανική απόφαση για απευθείας εξοπλισμό των συριακών κουρδικών δυνάμεων είναι “βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτικής αναγνώρισης των Κούρδων και τις προσπάθειές τους να χαράξουν αυτοδιοικούμενη ζώνη στο βόρειο τμήμα της Συρίας”.

Σχετική είδηση:Έντονα αντιδρά η Άγκυρα στον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος