Τσίπρας-Κινέζος πρόεδρος: Νέος δυναμισμός σε νευραλγικούς τομείς – Υπογραφή συμφωνιών (video)

Η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί σημαντικό κόμβο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού και μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σήμερα. Οι δύο συμφώνησαν να αναδειχθεί ο Πειραιάς ως το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πρόσφερε ισχυρή υποστήριξη στον πρωθυπουργό λέγοντας πως οι δύο χώρες θα πρέπει να επεκτείνουν τη συνεργασία στις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

Τσίπρας-Κινέζος πρόεδρος: Νέος δυναμισμός σε νευραλγικούς τομείς – Υπογραφή συμφωνιών (video)Ο πρωθυπουργός μίλησε στο “2ο ελληνο-κινεζικό φόρουμ πόλεων” στο Πεκίνο. Ο κ.Τσίπρας τόνισε τον σταθερό προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης σε μία στρατηγική και μακράς πνοής συνεργασία με την Κίνα, και αναφέρθηκε στις σημαντικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί. Υπογράμμισε ακόμη, πως αυτή η συνεργασία μπορεί να οικοδομηθεί μέσα από την σύσφιξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς, και στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως από τον Σεπτέμβριο αναμένεται η έναρξη απευθείας αεροπορικών πτήσεων στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο, που θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού, πρότεινε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών και φοιτητών, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία πάρκων πολιτισμού στις δύο χώρες.

Στη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο, o πρωθυπουργός τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο εργαστήκαμε σκληρά για να αναβαθμιστεί η σχέση των δύο χωρών, η οποία στηρίζεται στις βάσεις δύο αρχαίων πολιτισμών. Η Ελλάδα, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεπερνάει την κρίση, έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μπορεί να σταθεί στα πόδια της και πολύ σύντομα θα βγει στις αγορές. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Πεκίνο, καθώς το στρατηγικό όραμα της Κίνας συμπίπτει με το αυτό της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε τον ιδιαίτερο δυναμισμό και το σφρίγος που καταγράφεται πλέον στη σχέση των δύο χωρών. Ο Σι Τζινπίνγκ πρόσθεσε ότι η ελληνοκινεζική σχέση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε στον Αλέξη Τσίπρα πως η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της νέας κινεζικής στρατηγικής του Δρόμου του Μεταξιού.«Αυτή τη στιγμή, η παραδοσιακή φιλία και συνεργασία της Κίνας και της Ελλάδας συνεχίζουν να λάμπουν με νέο δυναμισμό», δήλωσε ο πρόεδρος Σι, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση και ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

Ο κ. Τσίπρας είπε μέσα στον τελευταίο χρόνο έγιναν σοβαρά βήματα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας- Κίνας και σημείωσε πως οι σχέσεις αυτές έχουν γερά θεμέλια που είναι οι πολιτισμοί των δύο χωρών.

Για την Ελλάδα επισήμανε ότι διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στο Belt and Road Forum for International Cooperation και είναι στρατηγικός εταίρος της Κίνας.

Στίς συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών για τις διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Γιώργος Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι ο κ.Τσίπρας, που συνοδεύεται από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, αναμένεται να υπογράψει μνημόνια συνεργασίας σε μεταφορές, ενέργεια, ναυτιλία, υποδομές και εμπόριο, ενώ θα έχει σειρά διεθνών επαφών υψηλού επιπέδου. Οπως έγινε γνωστό, το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κίνας, και ακολούθως με τον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς και με τους προέδρους της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών, και της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας.

Μία από τις συμφωνίες που υπογραφήκαν είναι και αυτή ανάμεσα στη Forthnet και την κινεζική εταιρεία ZTE, επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και τα 350 από αυτά θα επενδυθούν μέσα στην προσεχή τριετία.

Πηγή: ΕΡΤ1-ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: Σημαντικές επαφές του Πρωθυπουργού στην Κίνα (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος