Στις Επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα (video)

Σήμερα Δευτέρα 15 Μαίου 2017 εισάγεται με την διαδικασία του επείγοντος στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, προκειμένου να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη, το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης, ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου αναμένεται να υπάρξει και πολιτική δέσμευση για εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων αποφάσεων για το χρέος.

Το πολυνομοσχέδιο αποκαλύπτει μέτρα και αντίμετρα, ενσωματώνει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο για την περίοδο 2018-’21 με προβλέψεις για αρκετά υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από τον στόχο του 3,5%, ενώ υπόσχεται νέο πακέτο φοροεαλαφρύνσεων εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Ειδικότερα, ο λογαριασμός των νέων μέτρων για τη διετία 2019-’20 ξεπερνάει τα 4,6 δισ., εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι περικοπές έως 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση δαπανών ύψους 2,5 δισ. ευρώ προέρχεται από την συνταξιοδοτική δαπάνη. Η μείωση φθάνει έως 18% στις κύριες και έως 18% στις επικουρικές αφού συνυπολογιστεί η περικοπή του 2016. Ακόμη προβλέπεται πάγωμα των συντάξεων μετά τις μειώσεις έως το 2022.

Από την μείωση του αφορολόγητου, το κράτος προσδοκά περισσότερα έσοδα που ξεπερνούν το 1,9 δισ. ευρώ από το 2020. Η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται σε 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ που ισχύει σήμερα για φορολογούμενο που δεν έχει παιδιά και εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

Η έκπτωση φόρου μειώνεται σε 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δυο παιδιά και 1.450 ευρώ από 2.100 για άλλον με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης κατάργηση της έκπτωσης φόρου ιατρικών δαπανών και κατάργηση της έκπτωσης 1,5% για τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Το ανώτατο όριο στο επίδομα θέρμανσης πέφτει στα 58 εκ. ευρώ από 105 εκ. ευρώ από το 2018.

Επίσης, επιβάλλεται ενιαίο τέλος διανυκτέρευσης 0,5 ευρώ για όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Ακόμη, επιβάλλεται φόρος έως 45% για τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Επίσης, το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί το πολύ στα 6.250 ευρώ, σε συνδιασμό με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, ο ΕΝΦΙΑ θα περικοπεί κατά 200 εκατ., και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα επιβάλλεται πλέον σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Ακόμη, από του χρόνου καταργείται η φορολογική έκπτωση των βουλευτικών αποζημιώσεων, ενώ επανεξετάζονται τα επιδόματα, τα οποία καλύπτει πλέον το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Την προστασία των δημόσιων υπάλληλων αλλά και των υπάλληλων των τραπεζών που θα προχωρούν τις αναδιαρθρώσεις χρεών επιχειρήσεων και ενδέχεται να περιλαμβάνουν ακόμα και διαγραφές χρεών, προβλέπει διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο κατατέθηκε χθες.

Η διάταξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία ώστε να προχωρήσει και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων. Δεν προβλέπει ασυλία για τους υπάλληλους του δημοσίου και των τραπεζών, ωστόσο προσφέρει προστασία από ποινικές και αστικές ευθύνες.

Η διάταξη αυτή, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει περικοπές 83,5 εκατ. ευρώ από τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου το 2017 -2018.  Συγκεκριμένα προβλέπονται από φέτος μειώσεις 36,2 εκατ. ευρώ από παρεμβάσεις στους μισθούς των ειδικών λειτουργών και υπαλλήλων των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τα αντίμετρα

Στο πλαίσιο των αντιμέτρων το 2019 προβλέπονται:
* 600 εκατ. ευρώ, από τη θέσπιση επιδόματος στέγασης για νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας,
* 150 εκατ. ευρώ, για την επιδότηση ίδρυσης νέων μονάδων παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών κ.λπ. (άρθρο 4)
* 190 εκατ. ευρώ, από την επέκταση του θεσμού των «Σχολικών γευμάτων» στο σύνολο της υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης,
* 260 εκατ. ευρώ, από την αύξηση των πιστώσεων για την καταβολή του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων,
260 εκατ. ευρώ, από την επιχορήγηση του Ο.Α.Ε.Δ., για την υλοποίηση μέτρων ενίσχυσης της εργασίας,
* 300 εκατ. ευρώ, από την διάθεση πρόσθετων πιστώσεων, για τη χρηματοδότηση δράσεων των καθεστώτων ενισχύσεων του ν. 4399/2016 κ.λπ.
* 240 εκ. ευρώ από την ανάληψη του κόστους μειωμένης συμμετοχής προσώπων, στις δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης,

Στα φορολογικά αντίμετρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2020 οι προβλέψεις είναι:
* 209 εκατ. ευρώ, για το έτος 2020 και μετά, από την χορήγηση μείωσης φόρου κατά 30% στο ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α.
* 877 εκατ. ευρώ, για το έτος 2020 και 997 εκατ. ευρώ από το έτος 2021 και μετά, από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή (στο 20% από 22%) που επιβάλλεται στο εισόδημα από 0 – 20.000 ευρώ.
* 368 εκατ. ευρώ για το έτος 2020 και 613 εκατ. ευρώ για το έτος 2021 και μετά, από την αύξηση του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και από την αναπροσαρμογή επιμέρους συντελεστών για τον υπολογισμό της εν λόγω εισφοράς επί κατηγοριών εισοδημάτων.
* 461 εκατ. ευρώ για το έτος 2020 και 270 εκατ. ευρώ για το έτος 2021 και μετά, από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα,
Προβλέπεται ετήσια απώλεια εσόδων από την υπαγωγή στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. των υπηρεσιών που παρέχονται για την γεωργική παραγωγή, μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από φέτος. Το κόστος εκτιμάται στο ποσό των 22 εκατ. ευρώ από το 2018 και μετά και στο ποσό των 12 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΕΡΤ1-Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος-Κώστας Τσάβαλος

Σχετική είδηση:Κατατέθηκε προς συζήτηση το πολυνομοσχέδιο (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος