Σύλληψη υπόπτου για το μακελειό στο Μάντσεστερ – Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη (video)

Σοκ στη Βρετανία και στη διεθνή κοινότητα από την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ το βράδυ της Δευτέρας μετά το τέλος της συναυλίας της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ενώ 59 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των θυμάτων και μία οκτάχρονη κυπριακής καταγωγήςΣύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι βρετανικές αρχές ταυτοποίησαν ως δράστη τον 23χρονο Σαλμάν Ραμαντάν Αμπεντί «γνωστό στις αρχές». Στη σύλληψη ενός 23χρονου για συμμετοχή στην επίθεση προχώρησε η αστυνομία, ενώ, νωρίτερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως οι υπηρεσίες ασφαλείας γνωρίζουν την ταυτότητα του βομβιστή. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον δεν επιβεβαιώνει ότι όντως το ΙΚ ευθύνεται για την επίθεση. 

«Σε σχέση με το περιστατικό της περασμένης νύκτας στη Manchester Arena, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι συλλάβαμε έναν 23χρονο άνδρα στο νότιο Μάντσεστερ», ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης στον λογαριασμό της στο Twitter.

Οι αστυνομικές αρχές του Μάντσεστερ δεν έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις για τον συλληφθέντα. Ανέφεραν μόνο ότι εκτέλεσαν εντάλματα στις συνοικίες Γουόλεϊ Ρέιντζ και Φάλοουφιλντ, όπου έγινε και ελεγχόμενη έκρηξη.

«Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ αν και αναλαμβάνει την ευθύνη για σχεδόν όλες τις επιθέσεις. Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει αυτή τη σχέση» δήλωσε ο Διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Νταν Κόουτς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Η Τερέζα Μέι, μιλώντας έξω από την επίσημη κατοικία της στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε πως οι αρχές δεν είναι έτοιμες να ανακοινώσουν την ταυτότητα του δράστη, και πως ο δράστης πραγματοποίησε μόνος την επίθεση, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν άλλοι τον βοήθησαν να την προετοιμάσει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, στόχος του δράστη ήταν να προκαλέσει «όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα».

«Γνωρίζουμε πως ένας μεμονωμένος τρομοκράτης ανατίναξε έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε μια από τις εξόδους της αίθουσας, επιλέγοντας εσκεμμένα το μέρος και την ώρα για να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και νέοι», υπογράμμισε η Μέι, καταγγέλλοντας μια «τρομερή και ανελέητη τρομοκρατική επίθεση».

Μιλώντας στο BBC, η Μέι επισήμανε ότι ενημερώνεται για την εξέλιξη των ερευνών: «Τόσο οι αστυνομικές αρχές όσο και οι υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονται, προφανώς, με στόχο να επιβεβαιώσουν εάν μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων ενεπλάκη στο συγκεκριμένο περιστατικό».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι οι αρχές σκοπεύουν να εφαρμόσουν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας στους χώρους εκδηλώσεων με στόχο να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών ενόψει των θερινών φεστιβάλ και εκδηλώσεων.

Όπως ανακοίνωσε και η αστυνομία του Λονδίνου, θα επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις που θα γίνουν στη βρετανική πρωτεύουσα και θα αναπτύξει επιπλέον ένοπλους αστυνομικούς στις αθλητικές εκδηλώσεις.

Σύλληψη υπόπτου για το μακελειό στο Μάντσεστερ – Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη (video)
AP Photo/Rui Vieira

Τα πολιτικά κόμματα στην Βρετανία συμφώνησαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του κυπριακού ΥΠΕΞ στο ΑΠΕ–ΜΠΕ, ο θείος της οκτάχρονης Σάφι Ρόουζ Ρούσος, κυπριακής καταγωγής, ενημέρωσε το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η ανιψιά του είναι νεκρή.

Στο νοσοκομείο του Μάντσεστερ έχουν διακομισθεί η μητέρα και η αδελφή της οκτάχρονης. Το Προξενείο δεν έχει ως τώρα ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

Σε δεκατέσσερις ανέρχονται οι αγνοούμενοι, ενώ, δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων.

Ο δήμαρχος του Μάντσεστερ Άντι Μπέρνχαμ καλεί τους κατοίκους της πόλης να συμμετάσχουν σε αγρύπνια προς τιμή των θυμάτων.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος