Καθαρή λύση για το χρέος, η σταθερή ελληνική θέση (video)

Στο επίκεντρο έντονων διαβουλεύσεων βρίσκεται το ζήτημα του ελληνικού χρέους, δύο εβδομάδες πριν τεθεί και πάλι στο τραπέζι του eurogroup, μαζί με την εκταμίευση της δόσης. Αιχμές για την αντιπολίτευση άφησε ο πρωθυπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “το θέμα δεν είναι να φορέσω γραβάτα αλλά να μη φύγω με φέσι όπως άλλοι που φέσωσαν τη χώρα και έφυγαν”. Αίσθηση προκάλεσαν δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που προχώρησε σε νέες υποδείξεις προς την κυβέρνηση μεσούσης της διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική πλευρά ζητά μία συνολική καθαρή λύση που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να βάλει γραβάτα σε περίπτωση ευνοϊκής απόφασης για το χρέος, απάντησε με νόημα: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για λύση, να ανοίξουμε ένα καθαρό διάδρομο για το χρέος της χώρας, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση εάν θα πάει ή θα φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου με γραβάτα. Αστειευόμενος είπε «το θέμα είναι να μην φύγω με φέσι» συμπληρώνοντας πως άλλοι φέσωσαν τη χώρα και έφυγαν”.

Μείζον θέμα παραμένει η αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες Βερολίνου και ΔΝΤ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να έχει υποβάλλει τη δική του συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει την εφαρμογή ρήτρας ανάπτυξης στην εξόφληση των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα. H Handelsbladtt έγραψε: Το Παρίσι πρότεινε η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να συνδεθεί με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής.

Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων για το ελληνικό ζήτημα, ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί, την ώρα που μερίδα του γερμανικού τύπου θεωρεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνυπεύθυνο για την εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, πάντως, ζητά από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά λένε κυβερνητικές πηγές που προσθέτουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους.

Η Sueddeutsche Zeitung γράφει ότι “ο Σόιμπλε δεν είναι καθόλου άμοιρος ευθυνών, διότι ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει τις συμφωνίες μεταξύ του Εurogroup και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρεμποδίζει τη συμφωνία για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης”.

Ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L’ Echo, επισημαίνει ότι θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση, αν η ευρωζώνη δε μειώσει τις αποκλίσεις της.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος