Κολοκυθόπιτα με κίτρινο κολοκύθι

Το κολοκύθι είναι μια καλή πηγή μαγγανίου, βιταμίνης C και Α, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και αντιοξειδωτικών ουσιών. Τη γλυκιά συνταγή με το κίτρινο κολοκύθι υπογράφει η chef Θεοδώρα Κούτσικου-Παπαμάρκου.

Υλικά

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 2 κιλά κολοκύθι καθαρισμένο
  • 2 κούπες λάδι
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
  • 2 μικρές βανίλιες
  • 2 κούπες αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα και ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 40 αμύγδαλα ολόκληρα ξεφλουδισμένα για το στόλισμα

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 3 ξυλάκια κανέλας
  • 20 γαρύφαλλα

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το κολοκύθι και τρίβουμε στον τρίφτη το κολοκύθι, ρίχνουμε μια κουταλιά αλάτι και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του. Το στύβουμε πολύ καλά.
  2. Σε ένα λεκανάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, το ξύσμα, τα αμύγδαλα και τέλος το κολοκύθι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.
  3. Λαδώνουμε πέντε φύλλα, τα στρώνουμε στον πάτο του ταψιού και μετά συνεχίζουμε με τη γέμιση σε κάθε φύλλο ώσπου να τελειώσει. Ολοκληρώνουμε με τα υπόλοιπα πέντε φύλλα που έχουμε λαδώσει.
  4. Κόβουμε την πίτα σε φέτες και στο κάθε κομμάτι βάζουμε ένα ολόκληρο αμύγδαλο.
  5. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς Κελσίου για μιάμιση ώρα.
  6. Μόλις βγει από τον φούρνο, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι, αφού όμως το έχουμε βράσει 5 λεπτά.

***Η chef Θεοδώρα Κούτσικου-Παπαμάρκου εργάζεται ως επικεφαλής chef 17 χρόνια σε δικό της εστιατόριο και αίθουσα δεξιώσεων. Έχει πάρει μέρος με επιτυχία σε διάφορους διαγωνισμούς μαγειρικής σε τηλεοπτικές εκπομπές. Έχει εργαστεί για ένα χρονικό διάστημα σε εκπομπή μαγειρικής με τίτλο “Όρεξη να ‘χεις”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος