Πάνω από 400 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα στη Βρίσα-Συνεχίζονται οι έλεγχοι (video)

Σε ξενοδοχεία και σπίτια συγγενών και φίλων φιλοξενούνται οι κάτοικοι της Βρίσας που είδαν σε μία στιγμή να καταρρέουν τα σπίτια τους από το χτύπημα του Eγκέλαδου. Από τα 854 κτίσματα που ελέχθησαν, περίπου τα μισά κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Από τον μέχρι στιγμής έλεγχο 416 σπίτια κρίθηκαν ακατοίκητα, ενώ συνολικά 232 άτομα έχουν στεγαστεί σε ξενοδοχεία, καθώς και στο γηροκομείο Πολιχνίτου. Σε σπίτια συγγενών διαμένουν 85 άτομα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού επέλεξαν να μην ζητήσουν κατάλυμα.

Σε όσους φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία παρέχεται πλήρης διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό). Την διατροφή των υπολοίπων έχει αναλάβει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρείας “Ηλιαχτίδα“, ενώ η διανομή του φαγητού γίνεται με τον συντονισμό του προέδρου της Κοινότητας Βρίσας Στρατή Παράκοιλα.

Με ανακοίνωση του δήμου Λέσβου γίνεται γνωστό ότι έχει εξαντληθεί η δυνατότητα φιλοξενίας σεισμοπλήκτων σε δωμάτια στην περιοχή των Βατερών. Όσοι ενδιαφέρονται να φιλοξενηθούν σε καταλύματα εκτός Βατερών, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 22510 42843 με την υπεύθυνη κοινωνική λειτουργό Κατερίνα Βαρουκτσή. Στην ίδια μπορούν να απευθύνονται και όσοι σεισμοπαθείς αντιμετωπίζουν ανάγκες φαρμάκων.

Μέτρα για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων της Λέσβου

Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων της Λέσβου στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος που επισκέπτεται τη Μυτιλήνη στα πλαίσια προγραμματισμένης από καιρό επίσκεψης του στο νησί.

Ο κ. Πετρόπουλος έχει ήδη δώσει προφορικές οδηγίες και άμεσα θα εκδοθεί και σχετική υπουργική απόφαση με την οποία θα εφαρμοστούν σημαντικές διευκολύνσεις για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό.

Μέτρα για τους πληγέντες αφορούν:

α) Κεφαλαιοποίηση των τρεχουσών και καθυστερούμενων εισφορών μέχρι το τέλος του Μαΐου 2017 (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων, και λοιπών επιβαρύνσεων.

β) Αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο μέχρι και το Νοέμβριο χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό, πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

γ) Δυνατότητα εξόφλησης των παραπάνω εισφορών, μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής σε 12 έως και 24 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Με τη διπλή ιδιότητα του σεισμολόγου αλλά και του βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, ο Σταύρος Τάσσος περιόδευσε σε Βρίσα και Πλωμάρι

Την ανακατασκευή του σχολείου της Βρίσας που καταστράφηκε από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου αναλαμβάνει η μαθητική Κοινότητα του Κολλεγίου Ψυχικού

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στο Συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τον πρόσφατο σεισμό ο Συντονιστής σχολικών μονάδων και Διευθυντής Λυκείου του Κολλεγίου Απόστολος Αθανασόπουλος.

Κανονικά από τη Δευτέρα οι Πανελλαδικές

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται κανονικά από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα οι πανελλαδικές εξετάσεις μετά την έγγραφη διαβεβαίωση της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. ότι τα σχολικά συγκροτήματα στη Λέσβο που λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα είναι ασφαλή.

Το Υπουργείο επίσης με την ανακοίνωση του κάνει γνωστό ότι θα μεριμνήσει ώστε οι εξ αναβολής εξετάσεις θα διενεργηθούν στο τέλος της παρούσας περιόδου σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν στις ερχόμενες ημέρες.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι λόγω της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε από τον σεισμό, το Υπουργείο θα αναλάβει την απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία για την εισαγωγή των υποψηφίων των περιοχών που επλήγησαν, με επιπλέον ποσοστό στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος